topbar

dinsdag 25 juni 2019

Een zot plan: wandel eens 2500 km naar Spanje"Kom op lijf, wij kunnen dit." Dat schreef ik vier jaar geleden aan de start van het academiejaar. In die woorden een aarzeling, alsof ik ze meer schreef om mezelf te overtuigen dan omdat ik ze werkelijk meende.

Nu schrijf ik het weer. Dit keer met volle overtuiging. 2500 km wandelen, van België tot Spanje? Zeker, wij kunnen dat. Mijn wilskracht en mijn conditie, mijn goesting en mijn twijfels, wij kunnen dat.


Van de Kempen naar Santiago de Compostela


Binnenkort zwier ik mijn proclamatiehoedje de lucht in. Een mijlpaal die ik toen onbereikbaar achtte. Maar een diploma en een carrière en al die toekomstdingen zijn zomaar weer mogelijk. En dus kijk ik vooruit. Maak ik plannen. Zotte plannen, soms. 

Meerdaagse trektochten deed ik al vaker. Vorige zomer bijvoorbeeld van Rome naar Assisi, een prachtige tocht en de eerste na mijn ziekte. Maar dat duurde twee weken. Dit worden 3,5 maanden. En dat was in groep. Nu ga ik alleen. 


Het idee

De tocht naar Santiago is een wens die al meer dan tien jaar in mijn achterhoofd woonde, sinds dit boek ooit onder mijn alleslezend tieneroog passeerde. Plots bedacht ik: dit is het moment. De wonderlijke leegte tussen studies en werkleven. Ik heb de tijd, ik ben gezond, ik ben nog even huishuur-/gezin-/verantwoordelijkheidsvrij. Het is nù dat ik het moet doen. En als er iets is wat ik de afgelopen jaren leerde, is het ten volle genieten van wat zich aandient, want vanzelfsprekendheid kan elk moment kantelen. 

Toch is het meer dan zomaar een avontuur. Een herwonnen toekomst vraagt ook om wat bezinning, en hoe kan dat beter dan urenlang stappend langs wegen die al honderden jaren dat doel dienen? Ik hoop te genieten van natuur en van onverwachte kleinigheden. Ik hoop na te denken en mezelf tegen te komen. Ik hoop slecht te slapen en het allemaal niet meer te zien zitten. Ik hoop om uiteindelijk aan te komen, al is dat niet eens mijn doel.


Het plan

Stappen, dat is het plan. Van bijna-aan-de-Nederlandse-grens-waar-ik-woon dwars door België, langs Averbode, Zoutleeuw, Geldenaken, Namen, Givet,... Dan in Frankrijk via Reims, Troyes, Vézelay en Limoges naar de Pyreneeën. Die over, en dan de Spaanse noordkust volgen tot ik bijna aan de westkust kom. In Santiago de Compostela, het hopelijke einddoel van mijn tocht. 


Een klein oproepje kan nooit kwaad: meelezers met huizen/vrienden/vakanties langs de route mogen zich altijd aanmelden! Toffe ontmoetingen of woonkamers-met-ruimte-voor-mijn-slaapmatje zijn heel welkom, stuur gerust een berichtje. Tegen het einde van de zomervakantie verwacht ik net Limoges gepasseerd te zijn.De rugzak

Ik word tijdelijk een slak. (Niet in tempo, wel in huisje-op-mijn-rug). Alles wat ik voor 3,5 maand reizen nodig heb, draag ik zelf mee. Kleding, toiletgerief, routeboekjes, reserveschoenen, slaapzak en -matje... Voorlopig passen ze allemaal in mijn 24 liter rugzak, die -water en eten niet meegerekend- een kilo of zeven weegt. Eens zien of deze Zuinigheid Zelve het redt met drie T-shirts en dagelijkse wasjes 😊Volgen?

"Ga je bloggen?" Dat moet zowat de meest gestelde reisvraag zijn die ik de afgelopen weken kreeg. Ik laat dat wat van mijn goesting onderweg afhangen, maar volgbaar is mijn tocht sowieso (al was het maar om ongeruste familieleden gerust te stellen 😉). Van de verschillende foto-deel-platformen leek  Instagram mij het handigste, omdat de meeste van mijn kennissen zich daar al bevinden én omdat de foto's ook zonder account te bekijken zijn. Gewoon deze link af en toe openklikken! 


Inspiratie

Soortgelijke dromen?

Ik maakte mij lid van het Vlaams Compostelagenootschap. Ze organiseren infodagen en ontmoetingsmomenten waar je vragen kan stellen aan ervaren pelgrims. Via de ledenpagina van hun website zijn de gps-tracks van alle routes gratis te downloaden, en je kan ook de routeboekjes e.d. in hun webshop bestellen. Een lidmaatschap kost 32€ per gezin per jaar. Daarvoor krijg je ook de credencial en het stempelboekje, twee pelgrimsattributen die je nodig hebt om te mogen overnachten in pelgrimsherbergen en om in Santiago de oorkonde te kunnen krijgen.

De groepstocht La Romita - Assisi (230 km), georganiseerd door Tau, is een dubbeldikke aanrader voor wie op zoek is naar een staptocht vol groepssfeer, buitenleven en bezinning. Bagagetransport, route en accomodaties zijn allemaal geregeld, wat er een heerlijke zorgeloze tocht van maakt met stapgenoten van alle (18+)leeftijden. Tau organiseert ook gezinstochten met aangepast stapprogramma voor kleine beentjes


34 opmerkingen:

 1. wat een fijn plan! Veel succes op je toch lieve Eva!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zalig! Het is inderdaad nu dat je het doen moet. Het wordt sowieso een verrijking, een ervaring die je zal vormen. Meer dan je nu al kan inschatten. Go for it! Ik vertrok na mijn studies voor minimum drie maand naar India. 14 jaar later zwerf ik nog rond ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Eva, geweldig dat je dit doet. Ik ben nu al benieuwd naar je avonturen! Slaapplaats in Diest, Glabbeek, Tienen, Wommersom ... valt mogelijk te regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik kreeg intussen nog al wat berichtjes van vrienden rond Diest, maar ik laat je weten als het bij hen toch niet zou lukken!

   Verwijderen
 4. Ik reageerde al op facebook maar nogmaals, dit is een geweldig project! Zoals je schrijft, een nieuwe stap, herwonnen toekomst, dus proficiat, ook dat je het alleen wil doen. Ik stapte het hele traject, over 6 jaar gespreid weliswaar ook alleen af. Dat is de mooiste en beste manier om jezelf beter te leren kennen maar ook om mooie ontmoetingen te hebben want je bent vaak aangewezen op de anderen. Ik heb vrienden in de Tarn wonen, in Aban, op 40 km van Albi maar wellicht passeer je er niet. Anders ben je daar zeer welkom. Wanneer vertrek je?
  Ik wens je alvast nog een goede voorbereiding en Gods zegen op je tocht! Buen camino!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Guido,
   Dankjewel voor je lieve reacties hier en op Facebook! Ik hoor alleen maar enthousiaste reacties van mensen die de tocht ook gemaakt hebben, dus ik ben al ontzettend benieuwd naar de mooie en moeilijke ervaringen die het mij zal brengen. Aban ligt een heel stuk uit de richting, maar toch bedankt voor je voorstel én zegen!
   Liefs,
   Eva

   Verwijderen
 5. Leuk! Een tip: maak t shirts uit merinowol dan hoef je niet dagelijks te wassen en kom je met 3 geeeeemakkelijk toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is merinowol aan de meter te koop? Ik kocht zo'n T-shirt na een lange speurtocht naar dezelfde stof voor zelfmaak, maar het zou wel cool zijn om te weten waar ik die kan vinden!

   Verwijderen
  2. https://www.extremtextil.de/en/fabrics/uncoated-fabrics.html?p=1&o=5&n=15&f=2190

   Ik kocht de dunne versie en ben er heel tevreden van. Luchtig en geurloos. Na verloop van tijd komen er wel van die kleine gaatjes in maar dat is schijnt typisch voor Merino.

   Verwijderen
 6. Fijne vooruitzichten. Ik wens je veel moed en doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waw Eva zotjes gewoon !!! Keiveel succes en geniet ervan !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed plan!!!
  Het was ook mijn droom, maar ik heb alleen in Spanje verschillende camino's gelopen.
  Nog een tip: neem in de douche je gedragen kleren alvast mee dan kun je die met het sop van je lijf al wat wassen (met je voeten erop stappen dus).
  Laatste tip: sokken die niet helemaal droog zijn kun je meenemen in je slaapzak 's nachts. Je warme lichaam werkt dan een beetje als 'droogkast'. Geen echt natte sokken natuurlijk, dan werkt het niet.
  Je voelt het misschien, bij mij begint de microbe weer op te spelen, het kriebelt weer!
  Buen camino!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel de microbe tot hier! Dankjewel voor de tips, ze geven mij nog meer goesting om te vertrekken!

   Verwijderen
 9. Welkom in Zoutleeuw voor je overnachting.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Annemiek van overveld26 juni 2019 om 11:04

  Wauw Eva, geweldig. Ik ga je zeker volgen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om op deze manier nog eens van jou te horen Annemiek! Dankjewel!

   Verwijderen
 11. Wauw, succes. Ik volg je avonturen alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik wandelde dit voorjaar en vorig voorjaar, telkens een 300km met de kinderen (nu 10, 11, 17 en 19). We hopen in de kerstvakantie opnieuw te mogen gaan.
  De route passeert ons huis in Schaffen, welkom om te slapen en je was te laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Och.... Zoveel km' s alleen stappen: chapeau . Ik stap graag en veel maar dan wel steeds in compagnie. Veeeeel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik hoop stiekem dat je nooit alleen hoeft te stappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een super idee. Succes.
  Hopelijk wordt dit het avontuur van je leven..

  Sofie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...