topbar

WIE IS WIE?

Welkom in de virtuele woonst van Eva en haar grote liefdes. Die heten Naaien, Fotograferen, Schrijven, en De Mensen Waarmee Ze Zich Omringt. In 2012 vloeiden de vier samen tot deze blog,   door hun auteur graag gemetaforiseerd als een huis dat blijvende groei op alle vlakken documenteert. De naam "With Love - by Eva" refereert naar de saus van graagzien waarmee ze haar creaties en schrijfsels overgiet.

Hier wonen:

Eva. 22 jaren op de teller en al de helft van haar leven bevriend met de naaimachine. Autodidact, met internet en grootmoe als leermeesters. Bezitter van een groot hart waarin veel geliefden een kamer bewonen. Na een lange ziekte weer helemaal up and running, en tegelijk zo veel veranderd.
Sinds ze als peuter het kleurpotlood ontdekte, laat ze haar creativiteit in elke denkbare vorm los op de wereld. Voor Eva aan iets begint, heeft ze een duidelijk beeld van het eindresultaat. Meestal komt dat niet overeen met wat kant en klaar in recept- of handleidingvorm beschikbaar is, dus "doet ze maar wat" (en dat heeft de neiging om positief uit te draaien. Zo niet blijven uw trommelvliezen liever uit de buurt.).
De grijze cellen van Eva werken halftijds als student, de rest van de tijd vullen ze met een spervuur aan ideeën. Spaart ze haar creativiteit te lang op, dan slaapt ze niet meer en voelt het alsof haar hoofd explodeert. Met Oost-Vlaamse ouders, een woonplaats in de stille Kempen en een doordeweekse verblijfplaats in Vlaanderens oudste studentenstad kun je uit haar accent niet afleiden waar ze vandaan komt.

De gezusters. Bernina B380 en Bernina 800DL. Twee cadeaus van de grootmoe die als levensmotto "enkel het beste is goed genoeg" hanteert. De naaimachine kreeg Eva op haar vijftiende verjaardag, na een jarenlange eerste plaats op verlanglijstjes allerhande. Enkele jaren later vervoegde de overlock het gezelschap. Wegens hun kwaliteit en reputatie worden de gezusters ook aangeduid als het wagenpark dat bij dit huis hoort. Met z'n tweeën zijn ze partners-in-crime bij het uitvoeren (en bij wijlen tegenwerken) van Eva's plannen.

Een schare tijdelijke bewoners, die ten minste twee kenmerken delen: een plekje in het hart van Eva, en een maaksel van die laatste in hun (keer)kast. 
- Ilias. Het neefje van twaalf dat zich verwonderd laat inleiden in de wereld van stoffen en garen. Zelf naaien doet hij met veel plezier en precisie, maar even graag wordt hij verwend met een door zijn nicht gemaakt item. Modebewust en met oog voor detail weet hij precies wat hij wil. 'Stoer' en 'comfortabel' zijn twee vereisten om de kledingkast van Ilias te mogen betreden. Als kleine sportman droomt hij van wereldtitels; gelukkig zijn die in zijn uitgebreide fantasie makkelijk bereikbaar. 

- Liv. Ooit een verlegen vogeltje, nu een flinke dame van negen. Sinds de eerste kleuterdag kijken haar grote ogen vol vertrouwen op naar Eva, die de titels 'babysit' en 'kleermaakster' draagt. Liv geniet van elke handgemaakte kledingkastuitbreiding maar nog meer van de fotoshoot die erop volgt. Deze kleine kunstenares tekent en schildert aan een onnavolgbaar tempo. Als er een wedstrijd in schattige uitspraken zou bestaan, kaapte ze zeker de hoofdprijs weg. (Enige bevooroordeeldheid van de jury sluiten we daarbij niet uit.)
- Zus. Huisfotograaf wat beelden van Eva betreft, en daardoor meestal achter de schermen. Een onterechte plaats, want zonder Zus zou het hier maar kaal zijn. Naast de fotografie neemt Zus ook de begeleidende muziek in de naaihoek voor haar rekening. Wanneer ze zich zelf achter de machines waagt, blijft ze liefst uit de buurt van de overlock. Een lege vakantiedag bestaat niet in haar agenda: altijd zijn er vriendinnen om plannen mee te maken.


- Broer. Lengte 2m02 doet hem bukken bij elke deur, en stevig verlengde kledingstukken van zusters hand appreciëren. Met zijn rake opmerkingen brengt hij elk gezelschap aan het lachen. Broer is een kei in uitvoeren maar houdt niet van bedenken, en vormt daarmee een ideale tandem met zijn zus. Niemand is zo efficiënt als hij.

- Kaat. Beste vriendin sinds de eerste dag die we samen op de Leuvense lesbanken doorbrachten. Bij de kwaliteitenbedeling door de Schepper kreeg Kaat een aanzienlijke portie muzikaal en tekentalent. Ze is de gedroomde assistente wat stofkeuzes betreft, en de gedroomde vriendin wat al het andere betreft.
- Jan. Bron van kennis, voornamelijk in de categorieën kunst en het menselijk lichaam. Klankbord voor Eva's ideeën, medeontwerper en -uitvoerder ervan. Jan was eerst gewoon kotgenoot, maar werd gaandeweg beste vriend. Om die titel te verliezen zal hij flink zijn best moeten doen.

- Onzichtbaar woont hier ook grootmoe. De mama-van-mijn-mama, die de geboorte van haar eerste kleinkind aangreep als reden om te leren naaien, en haar kennis en passie later overbracht op diezelfde kleindochter. Van grootmoe leerde Eva de beginselen: rechtdoor stikken, zomen, blinde ritsen insteken, rimpelen en overlocken. Grootmoe is de verpersoonlijking van perfectionisme: het gebeurt dat ze 's nachts opstaat om een scheve naad te tornen. Ze heeft een neus voor kwaliteitsstoffen en let daarbij pas in vierde instantie op de prijs. Bij elk wild plan van Eva zet grootmoe een bedenkelijke blik op, wat voor haar kleindochter een extra stimulans is om het tòch te wagen. Meestal knikt grootmoe nadien goedkeurend, waarna ze voor de zekerheid even de zomen controleert. 

Verder zijn daar ook ouders, grootouders, vrienden en een leger kindertjes die hier af en toe passeren en, zo u mij kent, steeds met verhaal geïntroduceerd zullen worden.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...