topbar

vrijdag 5 april 2019

TUTORIAL: Clara culotte uit één stuk

De panelen uit de nieuwe Lotte Martens collectie zijn zooooo mooi... Maar ook best prijzig: reden te meer om te kiezen voor een patroon dat zeker een succes wordt!  


Ik koos voor de Clara culotte van WISJ (patroon hier te koop, meer foto's van mijn broek zie je hier) en liet de print verschijnen als eye-catcher op één broekspijp. Die prachtige bloemen doorknippen voor een zijnaad vond ik zonde, daarom toon ik jullie in deze handleiding hoe je de Clara culotte ook zonder zijnaad kan maken én hoe je het patroon best op de stof positioneert zodat je de hele broek uit slechts 1 paneel krijgt. 


Leg één broekspijp-patroondeel (voorpand of achterpand, dat maakt niet uit) plat op tafel. Trek een lijn op 1 cm van de zijnaad, evenwijdig met de zijnaad. (De zijnaad van dit patroon is één rechte lijn, dus als je je lat moet draaien tijdens het tekenen, ben je aan de verkeerde kant bezig). Doe hetzelfde voor het andere pand.Leg beide panden op elkaar zodat de 1 cm-lijnen uit de vorige stap perfect overlappen. Speld de patroondelen aan elkaar op deze overlap, over de volledige lengte van de broek. Je hebt nu één patroondeel van voor- en achterpand ineen.  


Heel belangrijk: breng een extra markering aan waar de zijnaad eigenlijk had moeten zitten: in het midden waar de twee patroondelen elkaar overlappen. Zo weet je straks waar de tailleband moet vastgestikt worden.


Trek een lijn op je patroondeel op 2,5 cm evenwijdig met de zoom onderaan. Dit geeft je zoomwaarde aan en is belangrijk voor de positionering van de print straks.Leg de stof volledig open met de goede kant naar boven.


Leg je broekspijp op het printdeel van de stof. Laat de onderkant van de print overeenkomen met de lijn die je op 2,5 cm van de onderrand tekende. Zo gaat er geen enkel stukje print verloren in de zoom straks. Speld vast, knip uit en neem alle markeringen (de plooien en de zijnaadmarkering die je zelf toevoegde) over.


Uit het kleine restje print dat je nog over hebt, krijg je misschien nog net één striklint.


Beide taillebanden kan je bovenaan op de stof positioneren, in het effen stuk boven de broekspijp. Speld vast.


Knip de ene broekspijp (die met print) uit. Leg het patroondeel van de broekspijp nu op het andere deel van de stof, gespiegeld. Om een patroondeel te spiegelen draai je het om en leg je het ondersteboven op de stof, zodat de kant die daarjuist bovenaan lag nu onderaan ligt.

(Als je vergat te spiegelen is dat nu ook geen ramp, want de effen stof van Lotte Martens ziet er langs beide kanten hetzelfde uit. Maar gebruik je een andere stof, zoals een katoen met print of een ribfluweel, dan is het belangrijk dat je met twee gespiegelde broekspijpdelen eindigt).

Knip je tweede broekspijp uit, vergeet opnieuw niet om de markeringen voor de plooien en de zijnaad over te nemen.


Knip ook alle andere patroondelen uit: de beide taillebanden (die op de foto bovenaan liggen), en 4x het striklint. Het striklint speldde je al een keer vast op het laatste stukje van de print, de andere drie strikdelen knip je uit de restjes stof aan de zij- en onderkanten. Gebruik je een stof met print, zorg er dan voor dat de strikdelen ook gespiegeld zijn. Bij de Lotte Martens stof hoef je daar niet over na te denken, die is langs beide kanten mooi.


Kijk eens hoe zuinig je geknipt hebt! Maximaal benutten van een mooie dure print, heet dat.

Volg de werkbeschrijving van de Clara culotte van stap 1 tot stap 3 op p13 (kids) of stap 1 tot stap 5 op p14-15 (dames).Nu verlaten we de handleiding even om de broek op een lichtjes andere manier in elkaar te zetten. Voor de manier die de Clara tutorial beschrijft, heb je immers een open zijnaad nodig. De manier die we hier gaan gebruiken is ook een gebruikelijke manier om broeken in elkaar te zetten, bijvoorbeeld gebruikt door Zonen09, Burda, Knippie/Knipmode en La Maison Victor.

Vouw de broekspijp-patroondelen dubbel en speld de binnenbeennaden op elkaar. Stik vast.


Strijk de pas gestikte zijnaad open.


Draai één broekspijp binnenstebuiten. Laat de andere broekspijp in die gedraaide broekspijp glijden zodat de goede kanten van de stof tegen elkaar zitten.


Speld de kruisnaad vast. Stik de volledige kruisnaad. (Het witte dat je ziet op de foto's, is vlieseline. Ik verstevig de achterste kruisnaad altijd met een strookje vleselijke voor extra stevigheid).


Draai opnieuw binnenstebuiten. Voila, je twee pijpen zijn een broek geworden!


Ga nu verder met de handleiding van de Clara culotte vanaf pagina 20 (kids en dames).  Voor de linten gebruikte ik het lint met print aan de tegenovergestelde kant van de pijp met print.


Kijk nu eens, een unieke designerbroek mét handgeprinte details, en dat voor 45€.Stof: Florentes 022 - Lotte Martens DO IT NOW collectie (ik gebruikt 1 adult paneel, 120x150 cm)
Patroon: Clara culotte voor dames - WISJ (ik maakte maat S voor kotgenoot Claire)

Meer foto's van de afgewerkte broek vind je in deze blogpost!

6 opmerkingen:

 1. Wel ik heb hier nog een mooi stukje stof. dat gaan we eens proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Je mag altijd een fotootje sturen als het je gelukt is!

   Verwijderen
 2. Knap gedaan, Eva (en respect voor de foto met de uitgeknipte reststof). ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe dat altijd, nog even nagenieten van mijn zuinig knippen, dat is echt mijn grootste naaigenot ;-)

   Verwijderen
 3. Wauw, Eva, wat een zalige handleiding! Fan van die knappe broek!! Dikke merci om dit te delen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij merci voor het patroon! We hadden wat maat-issues in het begin, Clara en ik, maar nu ben ik helemaal overstag!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...