topbar

zaterdag 11 juni 2016

Zomerwarmte in Berlin

Het zou zomaar kunnen. In volle examentijd dromen van een weekje weg en plots op de bestelknop van een hotelwebsite klikken. Onbewust bijna, alsof je vinger je weg van studieboeken en richting stad vol kunst en geschiedenis dirigeert. Het had gekund, dat deze titel u vertelde over zomerse plannen. Maar dat doet hij niet. De zomerplannen situeren zich dit jaar vooral in Vlaanderen, en zoals u weet kan het daar flink on-zomeren. Voor gure dagen waarop men lijkt te twijfelen of de scheurkalender niet enkele tientallen blaadjes heeft overgeslagen, maakte ik een warme zomerjas. Een Berlin Coat voor dames!

Berlin Coat

Berlin is eigenlijk een winterjas, ontworpen door StraightGrain voor minder-dan-minderjarigen. Het patroon voorziet een dikke laag tussenvoering, maar wat meten en rekenen leerde mij dat maat 11/12j zonder die tussenvoering perfect zou zijn voor mij. Ik verlengde alle patroondelen met 8 centimeter, skipte de wattine maar voerde met tricot, en veranderde verder niets.

Berlin Coat
Berlin Coat

Veranderde niets. U leest dat goed. Voor deze eigenwijze naaister is dat bijna een unicum.

Berlin Coat

Toevoegingen deed ik wel (maar die vallen niet echt onder veranderingen, toch?). Ik gebruikte het patroondeel van de strikmouwtjes van Jackie voor een schattig accent.

Berlin Coat

De decoratieve zakklepjes uit het patroon maakte ik functioneel door er een echt zakje onder te verstoppen. Een zakje in de allerzachtste voile (restje van hier) dat sluit met een drukknoop.

Berlin Coat

Dezelfde voile gebruikte ik om de strikmouwtjes te voeren. Want ja, onderkanten en afwerkingen maken mij gelukkig. Als enige weten welk detail het geheel afmaakt, dat voelt als dagelijks verrast worden.

Berlin Coat

Zij maakte ooit een manteltje met het comfort van een sportjas. En dat, dat wilde ik ook. Een kap tegen de regen, en boordstof in de mouwen tegen fietswind. Echte dames verkiezen stijl boven comfort, echte buitenmensen verkiezen comfort boven stijl. Zelf een compromis tussen beiden zijnde ging ik voor een mix: zichtbare stijl, onzichtbaar comfort. De boordstof werkte ik weg in de mouwen. Om dat mogelijk te maken, assembleerde ik de hele jas volgens de handleiding van Lars, met een keergat in de mouw in plaats van onderaan. Zo kon ik binnenin boordstof toevoegen door de voeringmouw veel korter dan de buitenmouw te knippen. Iemand nood aan wat uitleg daarbij? 

Berlin Coat

Een onzichtbare kap is een uitdaging voor de betere goochelaar. Een zichtbare kap met stijl was meer een uitdaging op mijn niveau. Ik koos mijn mooiste roze stof als kapvoering, stak er een paspeltje tussen en doorstikte netjes alle naden. De kap is perfectie, ik zeg het u.

Berlin Coat
Berlin Coat

Als de kap 'op' staat, zie je hem helemaal doorlopen, de paspel die ik rondom de hele jas stikte. Diezelfde paspel zorgde ervoor dat de rugplooi -door alle stoflagen daar- wat in een punt ging staan, daarom stikte ik hem onderaan weer dicht.

Berlin Coat


"Jij hebt iets met rugplooien de laatste tijd", merkte Broer op. Hij krijgt gelijk: ik ben zelfs meer fan van deze dan van de oorspronkelijke open plooi.

Berlin Coat

Tot hiertoe verliep alles vlot. Maar dan kwam -letterlijk- een ander paar mouwen. Hoe ik ze ook draaide of stikte, aan de armen zaten altijd plooien. Ik riep verschillende hulplijnen in, tot zij er uiteindelijk achter kwam wat ik mis deed. Omdat de Berlinmouwen nogal breed vallen, tekende ik de mouw onderaan van de 11j naar een 10j, maar die versmalling onderaan zorgde voor stofteveel bovenaan. Met het versmallen van de volledige mouw kon ik het probleem grotendeels oplossen, maar om de perfectie te bereiken zal die cursus patroontekenen er toch eens van moeten komen.

Berlin Coat

De trouwe lezer ziet hier roze waar hij blauw had verwacht. Ik kleed mij graag in de kleur van mijn ogen en de zomerhemel, maar dit keer ging ik voor een echte meisjeskleur. Dat begon allemaal met deze prachtige sjaal die ik won in de Compagnie M.-wedstrijd. De sjaal was roze met nopjes en feloranje strepen. Daarbij pasten stof met nopjes (in de kap) en feloranje paspel (aan de zakjes). Daarbij paste dan de lichtroze gekookte wol. En daarbij de tricot die ik in diezelfde wedstrijd won. Cirkeltje rond.


Na een maandenlang maakproces hulde ik mij voor de spiegel in de eindelijk afgewerkte jas. Een zuchtje van teleurstelling ontsnapte. Ik zag mouwen met nog steeds enkele vouwen, een iets te breed model en scheve knopen. Het zuchtje gleed langs haar wang zoals alleen mama's dat kunnen voelen. "Eva", zei ze vermanend, "de hoeveelste keer is het, dat je een damesjas naait?" "De eerste", aarzelde ik. "Wel dan. Je kan niet verwachten dat alles wat je probeert vanaf de eerste keer perfect is." Ik lachte. Ineens zag ik een vrolijke, originele en lieflijke zomerjas. Mama's zijn voor levenslessen. 


"Jackie Kennedy!" riep vaderlief toen hij de jas voor het eerst aanschouwde, en raadde daarmee meteen waar de inspiratie van de ontwerpster vandaan kwam. Een mix van kinderlijke onschuld en wulpse vrouwelijkheid, zo helemaal jaren '60.

Berlin Coat

Intussen wacht ik vol geduld tot iemand mij op een weekendje weg trakteert (anyone?). Want een Berlin in Berlin, dat zou toch het summum zijn.

Berlin Coat

Buitenstof: lichtroze gekookte wol - Pauli
Binnenstof: mini stripes aqua pink - Nosh Organics (hier gewonnen, hier al gebruikt)
Patroon: Berlin coat by StraightGrain - maat 11/12j, 8 cm verlengd en zonder tussenvoering
Paspel en knopen: Hexagoon
Stof zakjes: Wildfield in Cherry voile - Free Spirit - restje van hier
Stof kap: overgekocht van Mieke, zij maakte er dit prachtige jasje mee
Sjaal: Betty Blush - La Femme Garniture (helaas uitverkocht)
Fotograaf: papa

71 opmerkingen:

  1. Zalig Eva! Ik begrijp je frustraties, maar echt waar, ik denk dat alleen jij die dingen ziet omdat je er constant op hebt zitten kijken! Hij is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jij het zegt... :-) Maar je hebt gelijk, sinds ik zelf kleding maak is mijn kritisch oog veel sterker geworden, vroeger zou ik daar nooit op gelet hebben!

      Verwijderen
  2. Dat roze staat heel erg mooi bij je blonde haar. Goede keuze. En wat heb je er een werk aan gehad! Ik had het vast allang opgegeven. Mooie jas!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ik twijfelde lang, voor de spiegel bij Pauli, of de kleur niet te licht was voor mij. Blij dat dat niet zo is!

      Verwijderen
  3. Echt echt echt prachtig en mooie stoffencombinaties!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar allee Eva, zo prachtig! Gij zijt een waar talent in patronen mixen! Wanneer komt jouw boek uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze is zo geweldig Eva, ik ben zwaar fan van je oog voor detail. En je straalt erin, zo mooi om te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maar allé seg. Dat is hier niet meer normaal. Je hebt tonnen geduld, lijkt het wel en daar komen alleen maar pareltjes uit voort. Zo schoon. En dat blindstaren op 'onvolmaaktheden' is heel herkenbaar, maar volledig overbodig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tonnen geduld, humhum :-) Er is een reden waarom het maakproces duurde van april tot juni... Dankjewel!

      Verwijderen
  7. Lees ik dat nu goed, pas jij in maat 11/12j en zelf 10j voor de mouwen?!? Heel interssant om weten, want bij het zien van deze prachtige jas, kan ik alleen maar denken: wil ik ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat de 10j ook goed was geweest ;) Berlin is dan ook bedoeld voor dikke tussenvoering en ik heb mijn kleding graag aansluitend. Soms koop ik 164 in de winkel, dus An's suggestie van 2 maatjes downsizen voor een zomerversie klopt! Mouwen versmallen zou ik niet meer doen, dat gaf alleen maar miserie :)

      Verwijderen
  8. wow, ik weet echt niet wat zeggen behalve KNAP

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo mooi gemaakt, Eva! Ik vind die plooi achteraan geweldig goed opgelost. Dat ideetje ga ik onthouden wanneer ik de winterjas voor mijn dochter ga ontwerpen. Oh, en Berlijn is zeer zeker de moeite! Citytrips in de zomer zijn goedkoper, minder druk en erg studentikoos ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. maar allez! Dit is echt indrukwekkend hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. OOOh Eva, deze keer ga je echt te ver. Erover! Gewoon te mooi, zeg ik je met mijn mond open.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Imperfectie is perfectie Eva! Maar ik snap je volledig hoor ;-) Jij hebt zoveel oog voor detail, 't is echt een pracht van een jas geworden! Mag je trots op zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtige en stijlvolle jas, past bij jou! Zou hem zo kopen ;-)
    Succes nog met de examens! Waar komen die mooie oorbellen trouwens vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kreeg ik enkele jaren geleden van Zus, zij kocht ze gewoon bij de juwelier!

      Verwijderen
  14. echt prachtig! ik bewonder jouw naaitalent maar ook en vooral jouw durf om iets te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die probeerdurf was de reden om te beginnen naaien, de skills kwamen pas later ;-) Maar durf brengt je ver!

      Verwijderen
  15. Reacties
    1. Jaaaaa! En weet je wat, ik vind dat nog wel een schone kleur eigenlijk. Meer nog: ik kocht zelfs net roze sandalen!

      Verwijderen
    2. Nu bedenk ik mij dat "roze sandalen" een beeld van prinsessentoestanden kunnen oproepen. Rozegouden Saltwater Sandals, dat zijn het! Toch even mijn imago terug opgekrikt.

      Verwijderen
    3. Ik kreeg ze ook nog te pakken, Eva! In een Nederlandse webshop.

      Verwijderen
    4. Oh joepie! Dat moét gewoon een Saltwaterdate worden ;)

      Verwijderen
    5. Deal! Terrasje met een rosé wijntje dan 😉

      Verwijderen
    6. Dat kan niet anders hé! Eva, als je je poederroze cardigan aantrekt mag je ook komen ;)

      Verwijderen
  16. Niet zo zot van roze, maar die jas staat je echt super!
    Zo'n mooie details en ook fan van de rug! Je blijft een grote inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik zie alleen maar een heel mooie jas (waar zijn die plooien???)!!
    En verbazend dat jij in een 11 jaar past? Misschien schaf ik het patroon toch nog aan voor mijn bijna 13-jarige!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat moet zeker lukken! StraightGrain valt over het algemeen nogal groot, en Berlin is eigenlijk bedoeld als winterjas. Door de dikke voering weg te laten 'won' ik al enkele centimeters in de breedte. Verder verlengde ik met 8 cm, hoewel ik er 20 groter ben dan de bedoelde 164. Ik vind het een geweldig patroon, vooral door de belijning en de kap, en een echte aanrader!
      (en die plooien, tja, het sluit toch niet overal zo mooi aan als ik zou willen)

      Verwijderen
  18. WAW, daar kan ik niet meer op zeggen *mondvoltanden*

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Super mooi! De kleur, de afwerking, ... Ik ben echt fan! ❤️
    Heb al meermaals gedacht "als dat patroon nu ook eens voor volwassenen zou bestaan" maar zie, misschien moet ik gewoon eens goed meten ☺️ Bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wow! Zo mooi en netjes! Jouw oog voor detail doet me altijd een beetje achterover slaan. Dat roze is toch echt wel heel mooi bij jou.....

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heel erg mooi en die afwerking: top!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oooh eva, dit is magnifiek! Knap dat je het aandurft zon kinderpatroon voor jezelf. Tonnen respect voor jou! En die kleur staat je trouwens super! En nog een laatste complimentje vr je papa. De fotos zijn top!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ja Eva, als er nu eens een mix wedstrijd zou georganiseerd worden met alle grote patroonontwerpsters uit ons Belgenland samen... Dan zou je weer winnen! Wauw!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou nogal eens spek naar mijn bek zijn! Van het woord alleen al begint de ideeënmolen te draaien!

      Verwijderen
  24. Grote grinnik bij de 'ik veranderde niks' om dan vervolgens op te lijsten wat je allemaal aan extra's deed :) respect Eva, wat een werk! En wat een geweldige uitkomst! Te breed? Nope. Rimpels? Ik zie ze niet (maar roep ze persoonlijk uit tot hype van de zomer, mag mijn miss polly ook meedoen). Roze? Yes m'am, you rock! En dat stukje voering in die kap kreeg de perfecte bestemming! <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat van de breedte loste ik grotendeels op door de plooi dicht te stikken en de voorpanden meer te doen overlappen dan bedoeld. En ja, misschien ben ik wel de enige die dat ziet ;)

      Verwijderen
  25. Waw! Wat een werk! Ik zie ook geen onvolmaaktheden hoor. Die kleur staat je echt mooi. De vorm van de kap en de jas vind ik super. Een iets bredere mouw was zeker ook mooi geweest. Ik ben minder fan van de zakklepjes vooraan, maar dat ik gewoon persoonlijke smaak. Je hebt weer een toppertje genaaid! Succes nog met je examens x

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Amai Eva!!!! Waaauw waaauw en nog eens waaauuw!! Ik zie geen geplooide mouwen of zoiets hoor, ik zie een werkelijk adembenemend kunstwerkje!!! ik snap niet veel van wat je allemaal zei over de technische kant van de zaak, ik zit nog vele niveautjes onder jou, maar dat maakt het zomogelijk nog indrukwekkender! Hoe speel je dit toch klaar!!??? Ik zat er stiekem al een beetje op te wachten vanaf dat ik het eens las op Facebook, en kan je zeggen dat je zelfs mijn stoutste verwachtingen overtroffen hebt! Echt waar, een PRACHTSTUK!!! hier mag je hééééééééééééél trots op zijn!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu ik jouw enthousiasme "in het echt" Ken, vind ik het nog zoveel leuker om dit hier te lezen! Dankjewel voor alle uitroeptekens!

      Verwijderen
  27. Oh Eva, je doet het weer! Een op zich al prachtig kinderpatroon omtoveren tot een fantastisch dames-exemplaar! Hij is echt schitterend mooi, en de roze wol past er perfect bij. Geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Maar Eva, toch! Deze jas ìs gewoon de perfectie, daar kan een plooitje hier en daar niets aan veranderen. Voor de eerste keer is dat een topstuk! Je voegde zoveel toe en paste zoveel aan... dat is al een geweldig mooie prestatie. Wees maar trots op jezelf, je bent een krak. Echt. x

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dankjewel 😊 Ik moet dat nog wat leren, trots kunnen zijn op mezelf ☺

      Verwijderen
  29. Precies eentje uit de winkel! Je hebt echt talent Eva.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Je overtreft jezelf elke keer weer, Eva!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat een kronkels, wat een mix, en wat een samenhangend en elegant resultaat! Ik zag de sneaks en had mijn twijfels bij het poederroze, maar ik moet mijn frons ongelijk geven: het staat je!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat een prachtige jas! Staat je weer zoals gegoten :) je inspireerd me om deze toch ook eens te maken..

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Woowie! Ik zie hier eigenlijk ook nergens plooien die op m'n zenuwen zouden werken! Er zijn weinig mensen die zo piepjong zijn die me kunnen doen verbaasd staan! Maar jij slaagt daar toch steeds in! Topwerk Eva! Je bent een krak!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een winkeljas waarbij de mouwen prachtig recht naar beneden vallen, zonder stofteveel aan de oksels. Dat was mijn iets te ambitieuze streefdoel ;) En wauw zeg, dankjewel voor zoveel lieve woorden!

      Verwijderen
  34. Ik denk dat ik al eens tegen jou zei dat mama's altijd gelijk hebben ;-) Ik snap gewoon wel niet hoe je het blijft doen, die kinderpatronen omtoveren naar prachtige damespatronen ... echt, ik snap het niet ... Geniaal !!!
    Enne, die foto met kap op ... zo wondermooi !

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Oooh Eva! Zo jij! zo mooi! Echt zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Amai Eva, dat heb je kei knap gedaan! Twijfel was dus voor niets. Alweer petje af!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Eva, werkelijk.... meen je dat nu?! Ik, die heilig overtuigd was dat magie enkel gebeurde in sprookjes of in films. Maarnee, jij tovert gewoon een BUITENGEWOON PRACHTIGE jas vanonder je machine! Hoe doe je dat toch :) Dat kritische is nergens voor nodig want hij is geweldig. Al klinkt het bekend, iets dat niet naar je zin is blijft een doorn in het oog. Ik zit zelf ook vaak véél te lang te prullen aan iets, maak het op de duur weer los, en herbegin. Dat anderen soms zeggen van "wie ziet dat nu". Ja, ik zie dat :) Maar dat terzijde, hier zie ik niets anders dan pure schoonheid! Geen dikke pluim maar een hele zak met pluimen, dat verdien je! Deze hou ik zeker in gedachten, voor geval ik ooit eens moed krijg om terug voor mezelf een winterjas te maken ;)
    Ik kijk al uit naar je volgende posts... work those magic :)

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Op zich is dat gebrek aan zelfvertrouwen heel herkenbaar: ik ben zelf ook (te) vaak teleurgesteld omdat dingen er niet exact uitzien zoals ik ze in mijn hoofd had, terwijl anderen niet snappen wat er mis aan zou zijn.
    Maar hoewel ik het gevoel in het algemeen dus wel snap, snap ik het bij deze jas dan toch weer niet. Zooooo mooi, zoooo perfect! Dus hop, schop dat gebrek aan zelfvertrouwen maar buiten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Echt ontzettend mooi en knap genaaid!! Hoedje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Eva, dit kun je niet meer menen toch. Echt, (en ik denk zelfs dat ik het ooit al eens onder een post van jou gezet heb) elke keer als ik denk dat we nu echt wel het beste van jou gezien hebben, sla je me weer met verstomming. Deze jas is echt per-fect. Te breed? Te veel rimpels? Scheve knopen? Ik zie dat allemaal niet hoor.

    Ik kan alleen maar hopen dat ik ooit aan een fractie van jouw naaitalent en -geduld kom :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...