topbar

zaterdag 26 maart 2016

De Gouden Vogel(s)

Ik had een sprookje klaar voor jullie. Eentje met koningen en prinsen en sprekende vossen. Eentje waarin de jongste zoon -de underdog- plots de held van de dag blijkt te zijn. Eentje met een gouden vogel en met "lang en gelukkig". Maar toen ik op 'publiceer' wilde klikken, veranderde ons land in een on-sprookje. Voor sommigen nooit meer lang en gelukkig. Voor velen rond mij een geval van toevallig geluk: hoe treinvertraging of metrowagonkeuze beslissend kunnen zijn voor het zijden draadje dat leven heet.

Ineens leek een sprookje mij niet meer gepast. Ik brandde een kaarsje op de vensterbank en fluisterde mooie woorden naar de hemel. Naar mijn grootva die daar een week eerder al ging wonen, naar al wie stille tranen weent, naar ieder die het voelen wilde. 

Geen sprookje dus, maar wel een verhaal. Want mijn creaties komen steeds met woorden die al opborrelen tijdens het naaien of daarvoor. Dit bloesje begon met een tocht naar het station. Wekelijks wandelden we voorbij een prachtige blazer in een etalage. "En dat we hem zouden kopen, moesten we veel geld hebben". Maar toen liepen de solden op hun einde en was grote rijkdom geen vereiste meer. Zo werd ik de eigenaar van dit prachtige vestje.

Gouden Vogels

Zwart met gouden kraag, dat vroeg om een zwart met gouden bloesje eronder. Ik kocht een metertje van de zijdezachte vogels bij de Stoffenkamer (intussen al lang uitverkocht) en ging voor assorti!

Gouden Vogels

Het merendeel van de bloglandbewoners begon al optimistisch aan de zomercollectie. Ook ik lonk naar lente, maar zo lang de ochtendvorst mijn vensterbank wit kleurt, blijf ik winternaaien. Nog even geen pastekleurtjes of korte mouwen hier, al probeerde ik met mijn foto-attributen toch een beetje lentegevoel op te roepen.

Gouden Vogels

Ik koos een bloesjespatroon uit Knipmode en bereidde mij voor op een eenvoudig naaipad. Maar wat een snel projectje moest worden, was enkel de naam fiasco waardig. Het paste niet (en jawel, ik had mezelf wél opgemeten) en de gekozen kraagstof bleek eerder kitscherig dan stijlvol. Ik haalde alles weer los en tekende zelf een soortgelijk bloesjespatroon. Met borstnepen en taillenepen zoals het origineel, maar dit keer op de juiste plaats. Het oorspronkelijke gouden kraagje verving ik door een zwart exemplaar met gouden paspel.

Gouden Vogels

Ik tekende er lange mouwen bij, onderaan gerimpeld en afgewerkt met elastische biais. Hiervoor koos ik een elastische en lichtjes doorschijnende lycra.

Gouden Vogels

Mijn patroon kan nog wat verfijning gebruiken, dus verwacht u binnenkort aan enkele lenteversies. (en ook aan deze tutorial, er wordt aan gewerkt!)

Gouden Vogels


Ik ben ontzettend blij met hoe dit van een mislukking in een prachtig bloesje veranderde. Als dat toch geen sprookje is.

Gouden Vogels


Vogelstof: Atori Black - Echino - @ De Stoffenkamer
Stof mouwen: Pauli
Patroon: zelfgetekende naar model 22 - Knipmode juni 2012
Fotograaf: Zus

40 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Mooi hé! En zalig zacht. Ik heb nog een klein stukje over, wie weet wordt dat nog een bijpassende handtas.

   Verwijderen
 2. Ik vind het prachtig. En aan dat vestje zou ik ook niet kunnen weerstaan. Helemaal mijn stijl!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gecondoleerd met je opa. En wat er in België (en de rest van de wereld) gebeurt is vreselijk. Geen mooi sprookje maar een regelrechte ramp!

  Je blouse is mooi geworden en staat erg mooi onder het jasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi gemaakt,jij kan er wat van zeg!Doe zo verder,kunnen wij mee genieten ;) En wat betreft wat er in Brussel/Zaventem gebeurde:weinig woorden voor,maar veel verdriet.Knuffeltje voor je bij het verlies van je opa.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooo! Hartjes voor je geduld en de transformatie van mislukking naar sprookje. X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We leven allemaal heel erg mee met de slachtoffers en familieleden. Maar ook wel goed dat we dat leed kunnen verzachten met onze passie en ons daar kunnen aan optrekken. Dat voel ik nu ook weer!
  Mooi hoor je bloejse, en het jasje, zo'n jasjes daar heb ik sowieso een zwak voor, dit is een pareltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gij se krak! Zomaar een bloesje toveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg mooi! Fijn dat je ons toch even een soort van sprookje brengt, dat kunnen we gebruiken. Dikke knuffels voor jou bij het verlies van je opa.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat kleuren je woorden mijn avond mooi en die knipmode pasvorm is verre van idaal volgens mij. Jouw bloesje is super geworden, geen patroon nodig blijkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "kleuren je woorden mijn avond", wat een prachtige zin is dat!

   Verwijderen
 10. Heel mooi geschreven, je weet het toch altijd zo mooi te verwoorden... Ook je bloesje vind ik prachtig, heel erg geslaagd, dus ik kijk al uit naar de volgende versies! En schone vest ook trouwens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik werp je hartjes toe (zo die virtuele) en hoop dat iemand ze vangt en ze omzet in echte knuffels voor jou...voor je opa, voor je sprookje, voor de stille tranen, voor het bloesje,...ohja en als er iemand die je niet kent (zo een klein bollig type) je plots vastpakt, dan ben ik het ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooh, wat ben jij een schatje! "Een klein bollig type", hahaha, ik kijk er al naar uit!

   Verwijderen
 12. Eén woord : prachtig ! Ik heb dit stofje ook in huis maar nog geen concrete plannen mee. Inspiratie vond ik alvast hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi, Eva! Al voelt het banaal, laten we de wereld blijven vullen met massa's schoonheid ♡ (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Knap zoals altijd! Ik word echt vrolijk van jouw door sprookjes overgoten blog, ook in zwart omrande tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi jasje kocht je, staat je mooi! En wat goed dat je zelf het patroon voor het blousje zelf hebt getekend! Ik vind die mouwtjes ook zo leuk en handig met het elastisch paspel! Een tutorial? Wow!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een tutorial, maar niet van dit bloesje ;-) Wel van een T-shirtpatroon dat ik enkele weken geleden tekende!

   Verwijderen
 16. Terecht dat je blij bent met zo'n mooie blouse! Succes met het uitwerken van de tutorial :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel mooi, dat stofje verdiende een blouse die perfect zit, en daar ben je met glans in geslaagd. Ik kan er nog steeds met mijn hoofd en hart niet bij, bij wat er deze week gebeurde... maar laten we vooral blijven op zoek gaan naar schoonheid, naar een gouden randje, een sprankeltje hoop... En ik hoop dat we je sprookje toch ook nog eens te lezen krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het vrolijke sprookje in zijn grappige volledigheid wilt horen: De Gouden Vogel van het Geluidshuis is een absolute aanrader!

   Verwijderen
 18. Prachtig!! Gelukkig is alles toch goed gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig verhaald, prachtig gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi! Vogels, dat roept bij mij toch ook 'lente' op hoor... Bedankt voor je alsnog mooie sprookje. En dikke knuffel voor jou, omdat je je opa nu moet missen...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel knap hoe je dat bloesje hebt gered! Ook mega fan van het vestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Genoten van jouw sprookje ook al hebben we daarbuiten af te reken met een boze wereld...
  Prachtig bloesje maakte je! Laat die tutorial maar volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Sterkte met het verlies van je opa!
  Ik moet toegeven dat ik bij het zien van de eerste foto even stiekem gehoopt had dat je die blazer zelfgemaakt had, omdat ik zoiets ooit in een verre toekomst hoop te kunnen maken :) Maar dat neemt niet weg dat dat bloesje eronder supermooi is! Mooie kleurencombinaties en door de lange mouwen in combinatie met de vogeltjes perfect voor deze "lente-maar-nog-net-te-koud-voor-korte-mouwen"-dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n blazer is mij iets te technisch en te weinig creatief, gelukkig heb ik een grootmoe die juist het omgekeerde is en graag precies stikt volgens patroonhandleidingen :-)

   Verwijderen
 24. prachtig bloesje meisje! En dikke knuffel! Voor je lieve grootva, voor je mooie woorden, voor je eeuwig durende optimisme, voor de prachtpersoon die je bent! <3

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...