topbar

maandag 25 januari 2016

Cocoon dress - de damesversie

** English version here **

Mijn grootmoe heet grootmoe. (Niet echt hé. Wel echt heet ze Christiane, maar voor ons heet ze grootmoe.) Denkt u bij die naam aan een stoffig oud dametje, knikkebollend boven haar breinaalden in de schommelstoel? Denk dan maar snel iets anders. Mijn grootmoe is naast grootmoe ook een stijlicoon. In haar kleerkast is het langer zoeken naar kuisschorten en gebreide collants dan naar designerstukken à la Dries Van Noten. Niets fijner op familiefeesten dan haar fotoarchief of modeboekjescollectie doorbladeren, of voor de spiegel draaien in ultrakorte sixtieskleedjes.

In haar jonge jaren, op rondreis door Finland, liep ze zelfs eens een modeshow voor Marimekko. Ik moest dus meteen aan haar denken toen ik deze stof in Mieke's "te verkopen"-stapel ontdekte. Zelden koop ik stof zonder doel, maar dit werd een uitzondering. Een gelukkige uitzondering, want enkele weken later verscheen het patroon van de Cocoon Dress en leek de lap wel voorbestemd!

Cocoon Dress

Het patroon gaat van 2 tot 12 jaar en kan je hier voor een luttele 7 kopen. Gewoon een mailtje naar de ontzettend vriendelijke Trine en het patroon zit vrijwel direct in je mailbox. Toen ik vertelde over mijn damesversieplannen, kreeg ik het patroon zelfs van haar cadeau! Voor deze damesversie veranderde ik eigenlijk weinig. Ik tekende de grootste maat over, voegde borstneepjes toe en verbreedde op haar aanraden de mouwen en mouwinzet (die tips lees je hier). Omdat het een redelijk wijdvallend model is, verbreedde ik verder niets.

Cocoon Dress

Ik stikte de jurk in stukjes en beetjes tijdens blokpauzes, maar aan gewoon naaitempo zit het op een dik uur in elkaar. Na afwerking werd ze meteen tot studeeroutfit gepromoveerd, wat iets zegt over de graad van comfort: het gros van de kledingstukken die onder de noemer "studeeroutfit" vallen, zijn uiterst comfortabel doch niet geschikt voor stijlgevoelige ogen. Met dit jurkje daarentegen durf ik studeren én buitenkomen!

Cocoon Dress

Dat laatste mede dankzij de perfect passende laarsjes die ik in deze webshop kocht. Gedaan met de zoektocht naar bijpassende schoenen: alle denkbare kleuren in maat 16 tot 41, geweldige service en gratis terugsturen wat niet past (ook in de solden!). Het zal de habituele lezer vast niet verbazen dat de appelblauwzeegroene kleur bij de helft van mijn kleerkast past ;-)

Cocoon Dress

De perfecte opvrolijking van een grijze regendag!

Cocoon Dress

Stof: overgekocht van Sisko by Mieke, zij maakte dit met de grijze kleurvariant
Patroon: Cocoon Dress by Groovybaby and mama, lichtjes aangepast aan mijn maten
Schoenen: HIP kort laarsje maat 41 bij Hippeschoentjes
Gebreide cardigan: Boozy cardigan maat 16 bij CKS (AW15/16)
Sjaal: Anne Kurris (AW15/16)
Paraplu: Flying Tiger

51 opmerkingen:

  1. Mijn mama is ook grootmoe voor mijn meisjes. Geen suffe grijze oma, maar een hippe 60jarige madam. Dus hoera voor grootmoe's!
    En nog meer hoera voor jou ijver! Ik sta er steeds van versteld hoe jij die patroontjes op jou lijf gemaakt krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De gevoel-voor-stijlgenen hebt ge duidelijk overgeërfd. Zo'n mooie blokoutfit! En voor andere momenten ook natuurlijk. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. waauw, een succes!! heel leuk gedaan!! en het staat je allemaal beeldig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Joepie ! Eindelijk eens wat vrolijkheid op mijn scherm na de laatste miezerdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Broer, die voor de gelegenheid fotograaf was, wilde wachten op zon, maar ik vind zo'n fleurig kleedje tegen een druilerige achtergrond ook nog wel iets hebben!

      Verwijderen
  5. Staat je goed, Eva! Niet te geloven hoe jij die patronen altijd zo perfect weet aan te passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als iemand het over een fleurige studeeroutfit heeft dan kan dit kleed makkelijk doorgaan als typevoorbeeld. Veel beter dan saaie grijze doch comfortabele joggingbroeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meeste dagen loop ik ook gewoon in joggingbroek rond hoor! De gezinsleden waren blij met wat afwisseling ;-)

      Verwijderen
  7. Wauw! Vroeg het mij onlangs nog af, of deze jurk ook voor ons volwassen vrouwen kon gemaakt worden ;-) Helaas heb ik niet zo'n lijfje gelijk het uwe, dus schrik om daaraan te beginnen. Heb je in de lengte verlengd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik meet 1m84, dus zelfs damespatronen verleng ik standaard. Ik denk dat ik hier een centimeter of 20 bijtekende. Ik heb het geluk dat mijn lijf, behalve in de lengte dan, meestal wel in de kindercollecties past en dat er hier dus weinig aanpassingen nodig waren. Voor een grotere maat zou ik op zoek gaan naar een damespatroon van een sweaterkleedje met mouwen en van daaruit vertrekken. Dan kan je het patroon van de Cocoon Dress bovenop dat patroon leggen en de typische lijnen langs de zij- en onderkant overtekenen op jouw damespatroon. De mouwen zijn gewoon recht (dus die kan je recupereren). Voor de ruffelstrook kan je het patroondeel van de Cocoon Dress nemen en dat gewoon wat verbreden. Succes ermee! Enne, als het lukte, stuur mij dan maar een linkje hé!

      Verwijderen
  8. Eigenlijk hé, Eva, wordt het tijd voor een boek. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent niet de eerste die dat zegt ;-) Mijn kinderdroom was schrijfster worden, dus wie weet, ooit eens...

      Verwijderen
  9. Wat een fijne portie happiness! Hopelijk heeft het je een flinke boost gegeven tijdens het blokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ohlala Eva je straalt in deze prachtige jurk!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo leuk deze versie! De kleur staat je prachtig! Hoog tijd dat ik er ook aan begin (eentje voor de dochter :-) ).
    Groetjes, Isabel

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Awel he, ik moet Linsy (Stannel) hierboven bijstaan! Een boek! Met tips over hoe jij telkens die kinderpatronen rond een volwassen lijf weet te krijgen! Alhoewel dat dat mijn jouw lijf idd gemakkelijk zal zijn dan met het mijne! Maar wat een fleurig kleedje, het staat je geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn grootste tip is: proberen en experimenteren. Ik heb enkele goede basispatronen die ik in de loop der jaren aan mijn lijf aanpaste, en van daaruit vertrek ik voor nieuwe plannen. En veel passen tijdens het naaien. De trial-and-error-methode, eigenlijk. Of dat als boek zou verkopen, dat weet ik nog zo niet ;-)

      Verwijderen
  13. Oh waw! Bij kindjes vind ik die mouwtjes wat te overheersend maar bij jou niet. Mijn studeeroutfits vielen onder de noemer pyjama, compleet met vettig haar 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Vrolijk kleedje! Maar... je had op je tanden moeten bijten en wachten tot vandaag om foto's te maken! Zo'n knalkleed schreeuw om zon!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kon niet wachten! En de knalkleuren brachten vanzelf al wat zon :-)

      Verwijderen
  15. Oh, Eva, wat een prachtig kleedje alweer! Helemaal fantastisch dat jij dit zomaar even naar je hand / lijf zet. Knap gedaan!
    ik probeer er vanaf te geraken, maar in dit geval: hoera voor stof kopen zonder doel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik liggen hier wel stapels stof mét een doel maar geen tijd om het te verwezenlijken ;-)

      Verwijderen
  16. Zo'n mooi, heerlijk kleurrijk geheel. Comfy en stylish, wat wil je nog meer! Goede match <3

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Zo tof dat je dat patroon erbij kreeg van Trinne, topmadam! En jij maakte er een super tof kleedje van!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dat heb je weer eens mooi gemaakt Eva!! Een leuk stofje ook!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat staat het je goed! Zo speels en vrolijk en toch nog vrouwelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Overleef die drie dagen nog goed (met dat jurkje gaat dat geen probleem zijn) feest nadien (copy paste de zin over de jurk) en zelfs op een mindere dag (die ik je uiteraard niet toewens) kom je vrolijk door met deze jurk. Go Eva!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Prachtig! Het staat je beeldig, en met die botjes zeg, zo tof!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Als ik terugdenk aan mijn studeeroutfits, kleur ik helemaal rood! ;-) Deze is inderdaad bijzonder stijlvol en mooi bovendien! Leuk deze damesversie. En die webshop voor die botjes ga ik nu onmiddellijk bekijken... Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn andere studeeroutfits zijn ook niet om aan te zien hoor ;-)

      Verwijderen
  23. Straf dat je dit patroon wist om te toveren tot een elegante damesjurk! Het staat je prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. De botjes had ik nog niet kunnen spotten op instagram, zalig! Die site ga ik zeker checke en m'n mening over het kleedje weet je al, Stikjaloers! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Zei ik al dat ze er fantastisch uitziet? Indien neen, bij deze! En indien ja, dan zeg ik het nog eens: fantastische jurk!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ben helemaal weg van de mouwen bovenaan :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Heel mooi Eva! En bedankt voor de schoenentip! Alle kleuren, geschikt voor steunzolen en een shop waar we met het werk korting krijgen, niet slecht ...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wat brengt deze jurk megaveel zon op grijze dagen, zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. wat een leuke foto's! Daar word ik nu es helemaal vrolijk van se!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat leuk! Ik heb het patroontje voor dochterlief (Trine), maar ik zou begot niet weten hoe ik deze moet omzetten naar een versie voor mezelf. Al zou ik het wel leuk vinden om een moeder/dochter exemplaartje te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...