topbar

dinsdag 14 juli 2015

Birthday Princess in Finch

Lief Livje viert een zomerse verjaardag. Zeven, zowaar. Ze leest. Ze zwemt schoolslag. Ze vertelt honderduit over haar BFF’s en haar liefjes (dat de namen in beide categorieën wisselend zijn, doet vermoeden dat de diepere betekenis ervan pas later zal doordringen). Ze schiet de hoogte in en elke lach toont trots haar ‘grotemensentanden’. Een Liv van zeven, die tegelijk droomt een prinses te zijn en die een pop heeft met hoogtevrees. Die groot is en toch zo klein. En nog steeds past haar handje perfect in het mijne.

Wat Liv nog gebruiken kon (bij wijze van vestimentair verjaardagscadeau), vroeg ik haar mama. Het antwoord heette ‘speelkleedje’, wat ik meteen associeerde met tricot. En met het voorpaginajurkje met toepasselijke naam dat mij jaren geleden de Ottobre deed kopen. Princess Castle, een comfortabel kleedje met veel bewegingsvrijheid en weinig strijkwerk, eigenschappen die respectievelijk de prinses en haar hofhuishoudster weten te plezieren. Hier vond ik een prachtige handleiding, die ik zeker gevolgd zou hebben als ‘handleidingen volgen’ geen spontane aversie bij mij zou oproepen. Ik las er wel handige maattips, en knipte uiteindelijk de 122, zonder naadwaarde aan de zijkant en met verlengde rok, voor de dame die exact 128 centimeter meet maar wiens omtrekken zich in de maattabel op 122 situeerden. Maatkiezen voor niet-eigen kroost blijft steeds spannend tot de pasbeurt, maar die bewees dat ik perfect koos!
Na een review van het patroon kan eentje van de stof niet ontbreken. Finch Fabrics, een nieuwkomer die stoffenland in sneltempo verovert met prachtige prints in een stevige maar soepele tricot. Ik koos de muntkleurige bloesemversie, die mooi afsteekt tegen Livs zomerse velletje. Minpunt is wel dat de print langs één zelfkant loopt, waardoor je tegen de draadrichting in knipt (een licht ongemakkelijk gevoel voor deze perfectioniste). De kwaliteit van de stof compenseert echter ruimschoots het gevreesde 'doorhangeffect' waar ervaren naaisters met of zonder vermanende vinger voor waarschuwen. Ik ben fan!
De zevenjarige was meer dan tevreden met haar vervroegde verjaardagscadeau (ik typ dit bericht in een strandstoel, bij 33°C en met uitzicht op het meer. Moehaha.) Zoals steeds werkte ze vrolijk mee met mijn foto-ideeën. In stijl met de stof bloeit ze open zodra wij er met z'n tweeën op uit trekken.
“Als ik lach, heb ik gaatjes”, zei ze. “In jouw mond?”, vroeg ik, verwijzend naar de tandenwisseling halverwege voltooiing. “In mijn wangen”, antwoordde ze, “net als jij. Daarom passen wij bij elkaar.” Ze sommeerde mij tot kleermakerszit en vleide zich in het zo ontstane kuiltje, net zoals ze deed toen ze nog kleuter was. “Zo”, zuchtte ze tevreden, “dat was lang geleden. Gelukkig herkent jouw schoot mij nog.” Zeven, maar wat is ze nog klein.
stof: Kersenbloesem tricot (Finch Fabrics) bij Lanalotta
patroon: Princess Castle - Ottobre 4/2013

47 opmerkingen:

 1. Waw, het jurkje staat deze ranke meid supermooi! En die laatste zin (makes me smile), maar goed dat je dit soort dingen noteert!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoera voor Liv! En hoera voor dat mooie jurkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! En ik lees toch zo graag wat jij schrijft, Eva.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet-eigen kroost???? Is er dan een eigen kroost? Dat heb ik gemist dan.
  Schoon kleedje, en amai, wat is ze groot geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee jong, kroost op mijn 19e lijkt me wat vroeg ;) Ik mis bij het naaien voor andermans kindjes gewoon een model in de buurt om halfafgewerkte stukken te passen, en bedacht mij dat dat voor eigen kroost wel veel handiger zou zijn.

   Verwijderen
 5. Heerlijk om jou te lezen. De warme manier waarop je schrijft, raakt erg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na het lezen van dat compliment loop ik de rest van de avond op wolkjes :) Dankjewel!

   Verwijderen
 6. amaai zo mooi het jurkje, het meisje, de foto's perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie stof met een mooi meisje erin. En jij maakte dezelfde fout als ik, voorpand links over rechts....maar een kniesoor die daar op let ;)
  Groetjes, een kniesoor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik maakte die fout al tweemaal (let maar eens goed op bij Lars), maar ik wijt dat aan mijn linkshandigheid en de bijhorende neiging om alles omgekeerd te doen ;)

   Verwijderen
 8. Prachtige foto's Eva en het verhaal erbij, zo mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hip hip hoera voor Liv! hip hip hoera voor Eva die weer iets moois van onder haar machine tovert!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap!
  Ik herkende Liv eerst niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is gegroeid, op een jaar tijd. Een echt lagereschoolkind ineens :) Ik ben benieuwd naar Loesjes transformatie volgend jaar!

   Verwijderen
 11. Jij knap goed schrijven zeg! En keigoed naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik weet niet goed wat ik het mooist vind: het jurkje of jullie vriendschap. Of toch wel ...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vertederend! Princess Castle is mijn favoriete kleedjespatroon in tricot voor meisjes! Zeer mooi. Jij mag altijd voor mijn Nel kleertjes maken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw naaitempo voor Nel hou ik anders in de verste verte niet bij ;)

   Verwijderen
 14. wauw, zo mooi gemaakt, sjieke foto's en heerlijk vlot verteld!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat moet zo'n zalige fotoshoot geweest zijn ! En wat en prachtige jurk ! (nog veel mooier dan de Candy die de ronde doet in blogland) Echt knap !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het zeker! Prachtig licht, gecombineerd met een even prachtig meisje gewikkeld in mijn jurk, en overgoten met een flinke dosis goesting langs beide zijden. Wij amuseren ons altijd, samen :)
   Ik heb nog even getwijfeld over de Candy. Misschien maak ik die nog wel eens. Intussen kan Princess Castle misschien een hype worden? ;)

   Verwijderen
 16. Weer zo mooi geschreven (en genaaid, en gefotografeerd)!! Wat is jullie band bijzonder. De schoot die haar nog herkent... Ontroerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Waar moet ik beginnen Eva...
  Bij de prachtige, wondermooie foto's?
  Bij het meest ideale patroon met de perfecte pasvorm voor dit oh-zo-mooie meisje?
  Bij jouw woorden die mij telkens raken?
  Ik heb genoten van deze post... en ik ga hem nu nogmaals lezen!
  Dikke zoen en geniet van de vakantie x

  BeantwoordenVerwijderen
 18. smelt ... en wat een mooi kleedje!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat is er mooier, de creatie, de foto's of die fantastische woorden? Hoe lief kan een 7-jarige zijn? Hoe goed kan iemand dat overbrengen? Als mijn dochter zo een schoon dingen zegt als ze 7 jaar is zal ik trots zijn! WAW xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Maar zo lief van haar, de oprechtheid van een 7-jarige!
  En zo lief van jou, dat je haar omringde met zo'n prachtige creatie!
  <3

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat mooi! Jij weet ons telkens weer te raken, Eva. Met je creaties, je foto's en zeker niet in het minst met je perfect gekozen woorden. Elk blogbericht tover jij om tot een pareltje. En die zevenjarige meid is er eentje om te koesteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. schitterend en dit jurkje is ook de rede waarom ik mijn eerste Ottobre kocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel knap kleedje! En zo'n een lieve blogpost! Dat kleedje wil ik ook al lang maken, bij gebrek aan dochters ook voor mijn niet-eigen kroost :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een wonderschoon jurkje, wonderschone foto's en kind en uitspraken! Ik hou van dit patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een bloem van een kind!
  Mooi kleedje en fijne foto's...
  En ja... weinig strijkwerk... daar ben ik ook erg fan van!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb dit kleedje ook al heel veel gemaakt! Een super modelletje en hier in een heel tof stofje. Ik maak het ook altijd een maatje kleiner dan mijn 7-jarige draagt en ik leg het gewoon een heel eind uit. Het blijft een topper! Heel mooi gedaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. een prachtig kleed voor een supertoffe (groterwordende meid :) )

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik zit hier met kippenvel op mijne stoel door dat laatste wat Liv zegt!Zo mooi verwoordt en toffe foto's.Geniet maar van de kleine/grote meid.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. zalig mooi gemaakt, zalig mooi geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. This is lovely! I made this one for my daughter, Indigo and the top was a little too big on her - just not as fitted as I would have liked! Yours is perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Luckily, children grow :) I read about the size turning out bigger than wanted on other blogs, therefore I cut the top without seam allowance. Now it's just perfect!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...