topbar

donderdag 12 mei 2016

Het communiejurkje

Ergens op een winterdag kreeg ik de vraag waarop ik stiekem al jaren hoopte. "Wil jij mijn communiejurkje maken?" Naaien voor kindjes is het fijnste wat ik mij kan bedenken, en naaien voor feestkindjes is het summum daarvan. De grootste eer die je als naaister kan krijgen: bijdragen aan iemands allermooiste dag. Volmondig ja was mijn antwoord, terwijl de vrolijkheid binnenin borrelde.

Grote broer Mats mocht enkele dagen na haar eerste hostie zijn plechtige communie doen. Om alvast wat kleedjesinspiratie te verzamelen, mocht Liv mee naar de winkel voor zijn kostuum. En daar werd de dame verliefd op een jumpsuit. Niet zomaar verliefd, nee, dit moest en zou haar communie-outfit worden. Haar mama is een kleedjesfan, dus werd het een compromis. De jumpsuit voor de mis, het kleedje voor het feest (dat plaatsvond op Mats' communiedag, een kleine week na de hare).

Speciaal en speels, dat was de bedoeling. Ik liet haar kiezen uit een hele reeks stofjes en zij koos na lang nadenken de mooiste eruit. Zachtroze met koperen vlekjes, prachtig bij haar huid en haar. Bij de stof groeide in mijn hoofd het model. Een Jaanu met diepe stolpplooien en feestelijke details.
CommunieJaanu Liv

De foto's die ik u hier toon, zijn een mix van studiofoto's die we nog snel namen nà haar echte communieshoot (ook die mocht ik voor mijn rekening nemen. En geloof mij, die foto's zijn nog duizendmaal mooier!) en feestfoto's waarop kind en jurk in volle actie te bewonderen zijn.
CommunieJaanu Liv

De rimpelmouwtjes waren een wens van haar mama. Verder kreeg ik carte blanche, en die vulde ik op met koper. Een koperen lintje over de naad, met rechts een heel klein strikje.
CommunieJaanu Liv
CommunieJaanu Liv
Op elke plooi een parel en een blaadje, zorgvuldig met de hand vastgestikt. Met diezelfde blaadjes kreeg ze oorbellen, maar die vergat ik te fotograferen.
CommunieJaanu Liv

Een pofrokje voor extra prinsessenvolume, dat komt piepen als de prinses haar meest koninklijke beweging toont.
CommunieJaanu Liv

Ik mocht mee aanschuiven aan de feesttafel en nam verlegen lachend de complimenten in ontvangst. Of ik professioneel naaister was? En eigen collecties uitbracht? Dat het zo prachtig was. Een mens zou er zowaar van blozen.
CommunieJaanu Liv

Al was dat laatste compliment helemaal waar. Het wàs prachtig. Ze was prachtig. Elke zonnestraal deed haar jurk anders schitteren. En zonnestralen waren er veel, op die zomerdag in mei.
CommunieJaanu Liv

Of ik mee kwam springen, vroeg ze met haar liefste puppyogen. Eén keer, twee keer, veel meer keer. En ik zei telkens ja. Want mijn kleine schoonheid zien springen in haar allermooiste jurk, de zon in haar haren en de lach op haar gezicht, oh wat werd ik daar gelukkig van.

CommunieJaanu Liv

De opdracht kwam meteen in meervoud. Naast Livs jurk mocht ik ook grote zus Mila van feestoutfit voorzien, én mocht ik de fotografie en de kaartjes van beide feestelingen verzorgen. De trotsbarometer steeg tot ongekende hoogten. Hou u dus vast voor een communie-overload. Mila toont u maandag haar Tinny-Antoinette!

CommunieJaanu Liv

stof: Aspius van Lotte Martens
patroon: Jaanu (Norah versie) van StraightGrain
sandaaltjes: Liu Jo

52 opmerkingen:

 1. Wauw, wondermooi! Twee echte prinsessen! Alle complementen zijn meer dan terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt prachtig! Een communiejurk zou mij oneindig veel stress bezorgen maar jij deed dat prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een waar feest voor de naaister en de communicanten! Keileuk met dat lintje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik bevestig, een hele eer om een communicant aan een droomjurk te helpen! Ik kreeg gisteren een preview van de fotoshoot en ben zot content!
  Jouw Liv koos een prachtig stofje, de mama koos superleuke mouwtjes en jij maakte er een prachtige jurk in elk detail van. Geniet! En opnieuw en opnieuw ... ik beken, regelmatig ga ik terug genieten van de fotoshoots van de communiejurken van de meisjes hier :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik ben zo benieuwd naar dat jurkje! En ik beken mee: ook ik ga regelmatig terugkijken naar de communiejurkjes en -foto's van jouw dochters.

   Verwijderen
 5. P-R-A-C-H-T-I-G!
  Ik kan geloven dat je trots bent. Terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig! Echt zo mooi! Alles, de foto's, het kleedje en het meisje! Je mag terecht trots zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wacht maar, de "echte" foto's voor het kaartje zijn nog veel mooier!

   Verwijderen
 7. Oh supermooi !!! Die mouwkes met koperen spikkeltjes ...dat subtiele strikje! Echt heeeeeel schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alweer bakken talent gespot op deze blog! Dit is top!! Dikke proficiat en geniet nog maar lang na van al dat moois!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waw, Eva! Wat een mooie stof, en wat een mooie jurk maakte jij ervan. Die pareltjes, die blaadjes, de details, alles is gewoonweg af. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Al was jouw communiejurk nog wel een trapje hoger :-)

   Verwijderen
 10. Ooo Eva, wij hebben hier volgend jaar een lentefeestvierder ... ons gezin bestaat uit vier personen die altijd wel open staan voor een nieuwe garderobe ;-)
  Maar foto's van jouw hand, daar zou ik ook zeker zonder twijfelen voor durven tekenen !
  Ik geloof het nogal dat ze van al jouw professionele kwaliteiten gretig gebruik maakten !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De stof, het model, kleine Liv, de foto's .....PRACHTIG!
  Ik kijk al uit naar de outfit van de overige feestvierders.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zooooo schoon echt ! En jij schrijft ook zo mooi Eva !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar wow!!!!Wat is ze mooi, de jurk, het meisje! Ik heb hartjes in mijn ogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik zei het al! Wondermooi lieve Eva! een pareltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig gemaakt! Zou zo uit een dure winkel kunnen komen....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw, wat is ze prachtig!
  Je mag terecht trots zijn op je talenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mijn god, ik scrolde terug en terug en terug. Zoveel moois! Het is prachtig en er valt zoveel aan te bewonderen en toch heb je het sober kunnen houden. Ik maakte ook een jurkje voor mijn dochtertje, zij had wel een eisenpakketje, sober (en dan bedoel ik echt sober, er mocht geen printje of ribbeltje in de stof zitten). Maar in alle eerlijkheid, ik hou van die soberheid, zo kan het prinsesje zelf nog meer stralen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat heb je dat allemaal weer prachtig verwoord en gefotografeerd!!
  Dikke kussen! Liv Mila Mats Bieke en Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig!! Aan het communiekleed van de jongste waagde ik me niet, wel aan de outfit van grote zus (ook gebaseerd op de antoinette) en voor mezelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit is prachtig,van de keuze van het stofje,het model van kleedje,de prachtige details,de foto's!!Je hebt dat geweldig gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit is echt af af af, zo perfect als we het weinig zien, de hele combinatie, de stof, het kIndje, de jurk, de foto's... Alles!! Echt, je mag hier heeeeeeeeeeeeeel trots op zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. amai, wat een mooi plaatje is dit! het verdient echt heel veel lof als je dit kan... jurkjes, foto's...alles is zo af! echt ge-wel-dig mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wow! Het verbaast me niet dat je de vraag krijgt of je dit professioneel doet, dit is topklasse!!! Helemaal af!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wauw!!! hier zijn geen woorden voor. met open mond zit ik naar je mooie werk te kijken. Prachtige stofjes, mooi met de mouwen en amaai, jij durfde dat met een glimlach aan. En die foto's zo mooi. dat meisje straalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze jurk is zoooo prachtig! Niet te geloven hoe mooi. Ze staat er geweldig mee

  BeantwoordenVerwijderen
 26. knap kleedje, ook zo passend bij het meisje !! Topwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Eva <3 Dit is gewoon zalig!! Prachtig kleedje, past ontzettend goed bij het communicantje... Zowel stof, kleur en accentjes. #heelveelhartjesvoordezeoutfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Eva, zo mooi! Jij blinkt uit in bescheidenheid, ik kan me voorstellen dat je begon te blozen bij zoveel complimentjes. Maar ze waren echt allemaal waar! Zo mooi! Zo schitterend! Zo helemaal perfect voor een feest! Knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Echt heel erg mooi! Alles klopt, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. hoe heb ik dat nu weer gemist! ik keek er al lang naar uit, naar wat je gemaakt zou hebben voor de nichtjes en oh wat is het mooi geworden. het zit hem al weer in de details. prachtig.
  mijn schoonzus vroeg dit jaar ook, nadat ze de dochter haar communiejurk zag, om voor haar dochters plechtige communie volgend jaar ook te naaien, maar dat is plechtige communie als in kieskeurig stoer tienermeisje hé! dus ik heb nu al dubbel stress voor volgend jaar, met 2 moeilijke gevallen: een jongen (de zoon) en een tiener (het nichtje)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wauw. Wauw. Wauw. En nog eens wauw. (Valt het op dat ik een beetje sprakeloos ben?)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Prachtig!!! Helemaal verliefd op het kleedje en eigenlijk de volledige look!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...