topbar

zaterdag 5 september 2015

Wie is wie?

Het was, zo vond ik, eens tijd om te voorzien in een WieisWie-pagina. Om trouwe lezers te behoeden voor telkens dezelfde introductie bij bepaalde constanten in Eva's leven, en om nieuwkomers die broodnodige informatie niet te onthouden. Daarom: een extra pagina, en de tekst daarvan (voor klikgemak) ook even hier.

----------------------------------------------------------------------------------------

Welkom in de virtuele woonst van Eva en haar grote liefdes. Die heten Naaien, Fotograferen, Schrijven, en De Mensen Waarmee Ze Zich Omringt. In 2012 vloeiden de vier samen tot deze blog,   door hun auteur graag gemetaforiseerd als een huis dat blijvende groei op alle vlakken documenteert. Het naamplaatje aan de voordeur refereert naar de saus van graagzien waarmee ze haar creaties en schrijfsels overgiet.

Hier wonen:


Eva. 20 jaren op de teller en al de helft van haar leven bevriend met de naaimachine. Autodidact, met internet en grootmoe als leermeesters. Bezitter van een groot hart waarin veel geliefden een kamer bewonen. Sinds ze als peuter het kleurpotlood ontdekte, laat ze haar creativiteit in elke denkbare vorm los op de wereld. Voor Eva aan iets begint, heeft ze een duidelijk beeld van het eindresultaat. Meestal komt dat niet overeen met wat kant en klaar in recept- of handleidingvorm beschikbaar is, dus "doet ze maar wat" (en dat heeft de neiging om positief uit te draaien. Zo niet blijven uw trommelvliezen liever uit de buurt.). 'Eigenwijs' zou een serieuze understatement zijn: als moederlief haar vraagt om patisson als avondmaal te voorzien, is de kans reëel dat zij bij thuiskomst door de geur van moussaka wordt begroet. De grijze cellen van Eva werken halftijds als student, de rest van de tijd vullen ze met een spervuur aan ideeën. Spaart ze haar creativiteit te lang op, dan slaapt ze niet meer en voelt het alsof haar hoofd explodeert. Met Oost-Vlaamse ouders, een woonplaats in de stille Kempen en een doordeweekse verblijfplaats in Vlaanderens oudste studentenstad kun je uit haar accent niet afleiden waar ze vandaan komt.

De gezusters. Bernina B380 en Bernina 800DL. Twee cadeaus van de grootmoe die als levensmotto "enkel het beste is goed genoeg" hanteert. De naaimachine kreeg Eva op haar vijftiende verjaardag, na een jarenlange eerste plaats op verlanglijstjes allerhande. Enkele jaren later vervoegde de overlock het gezelschap. Wegens hun kwaliteit en reputatie worden de gezusters ook aangeduid als het wagenpark dat bij dit huis hoort. Met z'n tweeën zijn ze partners-in-crime bij het uitvoeren (en bij wijlen tegenwerken) van Eva's plannen.

Een schare tijdelijke bewoners, die ten minste twee kenmerken delen: een plekje in het hart van Eva, en een maaksel van die laatste in hun (keer)kast. 
- Ilias. Het neefje van negen dat zich verwonderd laat inleiden in de wereld van stoffen en garen. Zelf naaien doet hij met veel plezier en precisie, maar even graag wordt hij verwend met een door zijn nicht gemaakt item. Modebewust en met oog voor detail weet hij precies wat hij wil. 'Stoer' en 'comfortabel' zijn twee vereisten om de kledingkast van Ilias te mogen betreden. Als kleine sportman droomt hij van wereldtitels; gelukkig zijn die in zijn uitgebreide fantasie makkelijk bereikbaar. 

- Liv. Ooit een verlegen vogeltje, nu een flinke dame van zeven. Sinds de eerste kleuterdag kijken haar grote ogen vol vertrouwen op naar Eva, die de titels 'babysit' en 'kleermaakster' draagt. Liv geniet van elke handgemaakte kledingkastuitbreiding maar nog meer van de fotoshoot die erop volgt. Deze kleine kunstenares tekent en schildert aan een onnavolgbaar tempo. Als er een wedstrijd in schattige uitspraken zou bestaan, kaapte ze zeker de hoofdprijs weg. (Bevooroordeeldheid van de jury sluiten we daarbij niet uit.)
- Zus. Huisfotograaf wat beelden van Eva betreft, en daardoor meestal achter de schermen. Een onterechte plaats, want zonder Zus zou het hier maar kaal zijn. Naast de fotografie neemt Zus ook de begeleidende muziek in de naaihoek voor haar rekening. Wanneer ze zich zelf achter de machines waagt, blijft ze liefst uit de buurt van de overlock. Een lege vakantiedag bestaat niet in haar agenda: altijd zijn er vriendinnen om plannen mee te maken.


- Broer. Lengte 2m02 doet hem bukken bij elke deur, en stevig verlengde kledingstukken van zusters hand appreciëren. De weinige tijd die hij zonder bal doorbrengt, wordt gevuld met uitrusten en toeschouweren bij andere sporten. Ooit groentenweigeraar, maar sinds het topsportstatuut gaat alles wat eetbaar is vlot en in grote hoeveelheden naar binnen. Met zijn rake opmerkingen brengt hij elk gezelschap aan het lachen. Broer is een kei in uitvoeren maar houdt niet van bedenken. Niemand is zo efficiënt als hij.

- Kaat. Beste vriendin sinds de eerste dag die we samen op de Leuvense lesbanken doorbrachten. Bij de kwaliteitenbedeling door de Schepper kreeg Kaat een aanzienlijke portie muzikaal en tekentalent. Ze is de gedroomde assistente wat stofkeuzes betreft, en de gedroomde vriendin wat al het andere betreft.
- Jan. Bron van kennis, voornamelijk in de categorieën kunst en het menselijk lichaam. Klankbord voor Eva's ideeën, medeontwerper en -uitvoerder ervan. Jan was eerst gewoon kotgenoot, maar werd gaandeweg beste vriend. Om die titel te verliezen zal hij flink zijn best moeten doen.

- Onzichtbaar woont hier ook grootmoe. De mama-van-mijn-mama, die de geboorte van haar eerste kleinkind aangreep als reden om te leren naaien, en haar kennis en passie later overbracht op diezelfde kleindochter. Van grootmoe leerde Eva de beginselen: rechtdoor stikken, zomen, blinde ritsen insteken, rimpelen en overlocken. Grootmoe is de verpersoonlijking van perfectionisme: het gebeurt dat ze 's nachts opstaat om een scheve naad te tornen. Ze heeft een neus voor kwaliteitsstoffen en let daarbij pas in vierde instantie op de prijs. Bij elk wild plan van Eva zet grootmoe een bedenkelijke blik op, wat voor haar kleindochter een extra stimulans is om het tòch te wagen. Meestal knikt grootmoe nadien goedkeurend, waarna ze voor de zekerheid even de zomen controleert. 

Verder zijn daar ook ouders, grootouders, vrienden en een leger kindertjes die hier af en toe passeren en, zo u mij kent, steeds met verhaal geïntroduceerd zullen worden.

28 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een mensenmix die prachtresultaten oplevert... en dat blijkt ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Eva, je pakketje is terug gestuurd naar mij wegens te lang laten liggen... Kan je mij nog eens een mailtje sturen want ben je e-mail kwijt geraakt...Mercikes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat ik even in je wereldje mag vertoeven. Nu lijkt het dat ik je plots al veel beter ken! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is pas een introductie! Erg leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De wereld is klein. Ik denk dat ik Kaat ken. Ik zie haar vrolijk zitten achter een Pari-bankske, niet verlegen om haar mening te geven. Maar ik kan me vergissen, want ik ben "geweldig goed" in het onthouden van namen en gezichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig, ik denk dat dat kan kloppen! Aardrijkskunde in het vierde middelbaar (2011-2012)?

   Groetjes,
   Kaat

   Verwijderen
  2. Geweldig! :) De wereld is klein inderdaad!

   Verwijderen
  3. Ik vergis mij, het is 2010-2011 denk ik. :)

   Verwijderen
 6. Wat een mooie woorden heb je voor iedereen rondom jou. Ik zie zo voor me hoe grootmoe naast je staat :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zalig, zo'n oma. Maar ook voor haar zalige kleinkinderen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om de heldin van het verhaal en haar personages beter te leren kennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo leuk om te lezen! Dan leren we je nog beter kennen en ook de andere bewoners van het blog ; ) En wat een rijkdom zo'n fijne oma!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een warm nest, dat voel ik door je woorden door.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk stukje, en wat een leuke clan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel leuk en mooi om te lezen. Tussen de lijnen voel je warmte en liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een warme omgeving om in te vertoeven! Logisch ook... wat je zaait, oogst je ook.
  Ik hoop alvast dat die mooie omgeving je zal helpen om terug op krachten te komen om zo het nieuwe academiejaar vlot te kunnen starten. Goeie moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. I love it! And did I read you sew for a child that you babysit?! Um, that is incredible.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You managed to read my Dutch, even before the English version was ready :) But you understood well: Liv is my favourite babysitting-child, and a perfect model for my sewing creations! She is so happy with everything I sew for her, and she really enjoys doing photoshoots together. Oh, how I love her!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...