topbar

zondag 28 februari 2016

Harley in vermomming

Komt u op een willekeurige vrije dag ons huis binnengewandeld, dan is de kans groot dat u boven de naaimachines hoort ratelen. Loopt u de trap op en de naaikamer binnen, dan is de kans groot dat u ondergetekende in weinig zedige outfit (lees: ondergoed/legging en T-shirtje) achter haar machines ziet zitten. Want patroontekenen zonder theoretische achtergrond vereist vooral heel veel passen en aanpassen. Activiteiten die sneller gaan wanneer niet na elke naad een volledige omkleedbeurt volbracht moet worden. Ik krijg vaak de vraag naar het "geheim" achter mijn kinderpatronen op damesmaat, ziehier de enige tip die ik kan meegeven: proberen, experimenteren, en vooral veel passen.
Harley - voor
Het gaat zelfs zo ver dat ik elk genaaid kledingstuk even rond mijn lijf drapeer voor het de laatste afwerking krijgt en richting bestemmeling vertrekt. Oòk Liv's kleedjes, jawel. Toen ik de trui van Jan over mijn hoofd trok, overviel mij een voorbarige heimwee. Twee dagen lang liep ik rond in de zachtste trui op aarde, lichtjes triest door het vooruitzicht op de overhandiging aan mijn allerbeste vriend. Gelukkig bleef er een half metertje over om mezelf mee te verwennen!
Harley - achter
Ik vertrok van het patroon van de Harley Top, stikte hem provisoir ineen, paste, en concludeerde dat Harley -hoewel de naam het tegendeel doet vermoeden- best wat meer pit kon gebruiken. Op de rug stikte ik een klein ritsje met daarachter een lapje vogeltjeskatoen.
Harley - rits
Beide schouders kregen een koperkleurig accent met biais (dat idee zag ik hier). Ook op de heupboord stikte ik een stukje om de naad te verbergen.
Harley - schouder
Harley - boord
Mijn recent gegroeide liefde voor asymmetrie liet ik los op het voorpand. Ik vouwde, speldde, paste en probeerde tot het geheel een vorm naar mijn goesting had. De halslijn benadert nog het meest de vorm van een zenuwspiraal, daarom voegde ik voor de grap ook echt een lusje toe.
Harley - voor
Harley - lusje
Het geheel werkte ik binnenin af met een beleg, dat ik met enkele steekjes vaststikte om te voorkomen dat het omhoog zou wippen. Het achterpand kreeg geen beleg, maar een boordje in de achterkant van de stof, dat voorbij de schouders verdwijnt in het beleg.
Harley - hals
"Oh maar dat is geen handtas hoor, dat is een cameratas", zo wist de winkeldame mij te vertellen. En of ik een hobbyfotograaf was? Dat mijn toestel enkele onethische gedaanteveranderingen zou moeten doorstaan om in het ding te passen vertelde ik haar niet. Ik mompelde iets van "jaja", deed mezelf een proficiat-met-de-geslaagde-examens-cadeautje en stop nu lekker eigenwijs mijn portemonnee in een  leren fototoestel.
Harley - voor
Er bleef geen centimertje schaakbordstof over. Maar Jan en ik kunnen ons nu assorti* in zachtheid hullen!
Harley - schouder
*Noot: ik weet niet of u ons ooit effectief assorti zult aantreffen. Zo hard hoeven we onze vriendschap nu ook weer niet te bewijzen ;-)
Harley - lusje

Gebreide stof: stoffenverkoop Strass - restje van deze trui
Vogeltjesstof: Hirondelle - Atelier Brunette - bij Hexagoon
Patroon: Harley Top - La Maison Victor (met aanpassingen)
Handtas: Ichi
Fotograaf: Broer

66 opmerkingen:

 1. Zoveel creativiteit in één truitje. Daar word ik helemaal stil van...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel geslaagd, Eva! Het koper past prachtig bij de gebreide stof. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Eva! Dat rits detail achteraan is de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi, die fotohandtas :)
  Heel mooi gemaakt alleszins; zeker die opengaande rits op de rug vind ik heel tof gedaan. Zot hoe schoon jij kan naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supermooi! En big love voor die koperen accentjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn stofkeuzes voor afgelopen en komende projecten getuigen van een pas ontstane liefde voor koper. Of het moet liggen aan het feit dat dat de enige blingblingkleur in mijn biaisbak is, natuurlijk.

   Verwijderen
 6. Als ik naar de foto's kijk, lijkt het hoogzomer ;-). Man, jij moet het koud gehad hebben! Maar het heeft wel echte plaatjes opgeleverd en het naaisel is de max! Zoveel voldoening dat je daarvan moet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Kempen doet haar reputatie als streek met de extreemste temperaturen weer alle eer aan: uit de wind en in de zon was het heerlijk fotoweer!

   Verwijderen
 7. Wat een mooie creatie zeg!Je hebt er geen moeite mee om een patroontje aan te passen,top resultaat!En ik hou ook van dat accentje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patronen tekenen of aanpassen, dat is wat ik het liefste doe! Mijn creatieve brein houdt niet zo van uitvoeren ;-)

   Verwijderen
 8. Zo mooi zeg! Vooral fan van de rits en het biais-bandjes langs de naad! En van je nieuwe handtas :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jouw originele handtas past perfect bij je aangepaste Harley top.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, prachtig en superleuke tas! Één assorti foto met Jan had toch wel gemogen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ooooooh.... Zo knap!!!!! Al die kleine details maken het echt af! Prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo leuk. Jouw details zijn prachtig. Ik heb hier ook nog stof liggen die eigenlijk vorige zomer een Harley moest worden. Je doet me terug goesting krijgen om hem te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waw, waw, waw! Zo knap gedaan alweer! Nu moet je me toch echt vertellen wanneer dat boek van jou op de markt komt, ik wil het eerste exemplaar! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal de reservering onthouden, voor als zoiets ooit eens op de planning komt ;-)

   Verwijderen
 14. Ohh I love love love dit truitje! Die rits op de rug is gewoon geniaal gevonden!
  En dat lusje ook trouwens. Heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben nooit fan geweest van de Harley top, maar jij hebt er weer iets prachtig van gemaakt! Ben ook helemaal fan van de stoffen en de afwerking!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw eva! Helemaal verliefd op jou versie! Knap! Wat hoipu ik van dat kope accentje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jij moet een eigen collectie beginnen, die zou pas scoren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent niet de eerste die dat zegt :-) Voorlopig word ik gewoon pedagoge, maar wie weet hé, wat de toekomst brengt?

   Verwijderen
 18. Helemaal fan van je nieuwste creatie! Je bijzondere twists maken het af.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig! Helemaal fan, ook van de leuke details! Dat patroontekenen lijkt me echt interessant. Ik hoop daar ooit een cursus voor te gaan volgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leende ooit eens een patroontekenboek uit de bib en vond dat heel inspirerend. Helaas zit er een maximale uitleentijd op die dingen, dus intussen behelp ik mij met experimenteren. Maar ooit wil ik me wel eens deftig laten scholen!

   Verwijderen
 20. Jij deed inspiratie op bij Griet en ik doe dan op mijn beurt weer inspiratie op bij jou. Die details zijn zo helemaal mijn ding, dat ik je toch wel eens zou willen kopiëren!
  Mooi foto's ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dikke dikke proficiat !!! Met de geslaagde examens bijvoorbeeld ! En vooral ook met die supergeslaagd projectje ! Zo mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi, stijlvol ook! En zo leuk de koperen details! Dat passen en weer aanpassen, ik kijk er wel eens tegenop en het weerhoudt mij wel wat van het voor mijzelf iets maken ; )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik! Maar het is zoals met "once you go black": als je er eenmaal van geproefd hebt, wil je nooit meer een standaardpatroon!

   Verwijderen
 23. Heel erg mooi!! De details maken het echt af, wee zo supergoed gevonden!! En die tas vind ik prachtig! Wel een grappig verhaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ♥ voor jouw onvermogen om patronen niet te kunnen volgen. In mijn hoofd zitten zoveel dingen om aan te passen en te veranderen, dat het er op het moment zelf vaak niet van komt. Wat fijn dat ik hier wèl kan genieten van jouw details!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hij moet dan toch in een andere Kempen dan ik wonen want hier wast bibberen on danks tzonneke;-)! Maar wat is jouw top mooi zeg! Ik blijf onder de indruk van jouw naaiskills!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moet hier echt een microklimaatje zijn, want ik studeerde -wel met jas, maar het was dan ook stilzitten- een hele namiddag in het zonnetje!

   Verwijderen
 26. Heel leuk gedaan! Ik word elke keer ik hier passeer enkel maar jaloerser op je naaikunsten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Amai, keischoon! ♥ Helemaal fan van jouw truitje met al die schone accentjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik hou van uw folliekesliefde! Helemaal verkocht voor dat ritshoekje! De hals is voor mij net iets te veel 'hoekjes af' voor 1 hals, maar ik zou het evengoed dragen zenne, mocht het in mijn kast belanden, want ook de kleurtjes samen zijn ♥!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mama en tante delen uw mening wat de overdaad betreft. De oorspronkelijke halslijn (als in: idee 22) had gewoon 1 schuine en 1 rechte lijn, maar dat zag er mij wat te streng uit, vandaar dat extra hoekje.

   Verwijderen
 29. Zoals ik al eerder zei, weer een TOPstuk bij in die kast van jou :-)
  Ben trouwens helemaal weg van je handtas! Al lang geleden gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, een soldeke vorige maand, in de winkel waar jij je rode jas kocht :) Het was wel de laatste!

   Verwijderen
 30. zo hard fan van deze! En hé, was jij geen notoire zichtbare rits-hater? :) blij dat je hier bijdraaide :) en ik ben ook fan van de foto-tas-wordt-handtas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu je het zegt! Dat ben ik eigenlijk nog steeds :) Maar dit gekregen ritsje lag zo werkloos te wezen, en ik vind het resultaat geweldig tof. Laat mij dus mijn mening nuanceren: notoire hater wat zichtbare ritsen als sluiting van kledingstukken betreft, tolerant tot fan van foliekesritsen!

   Verwijderen
 31. Dat moet daar gezellig zijn, bij jou thuis! En als daar dan zo'n mooie dingen van voort komen, kan het helemaal niet meer op. Knap, vooral fan van de biais accenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben fier dat ik één van je eerste volgers ben! Nè! Super, echt waar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook geweldig hoe lang jij hier al meeleest. Echt waar, jij bent mijn favoriete volger!

   Verwijderen
 33. Helemaal fan van het ritsje met katoentje aan de achterkant! En wat een leuke handtas!!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mooi, zeg! Die kleine assorti details maken het echt af!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Super leuk hoe die vogeltjes-stof komt piepen!! ééntje om te pinnen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. This is fabulous! So many great details, the fit is amazing on you and you are seriously the cutest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, thank you! For reading my posts in English, you can simply click the little flag in my header :)

   Verwijderen
 37. Heel erg mooi! Dat ritsje achterop is echt een goed idee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Prachtig toch Eva hoe jij bestaande patronen kan omzetten naar jouw hand! Jij bruist gewoon van creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Eva, jij verbaast me telkens weer met al die leuke ideetjes! Ik heb je (helaas) nog niet ontmoet maar ik weet zeker dat jij een topgriet bent ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik miste dit bericht duidelijk toen je het publiceerde, maar waw waw waw!! Wat een machtig mooi truitje, wat een oog voor detail! Ik zou zo ongelooflijk veel van je kunnen leren, jouw creativiteit kent duidelijk geen grenzen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Die blogdate gaat er toch eens van moeten komen hé :-)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...