topbar

zondag 12 februari 2017

Zee, zee en zee

Hij moest werken, zuchtte hij. Niet hier, maar ergens ver weg in Nederland. In een mooi hotel waarvan hij enkel de met TL-buizen verlichte vergaderzaal zou zien. Ik zuchtte mee, want ik had vakantie en dus de plicht om de werkende medemens mentaal te steunen. Met zuchtjes op gepaste tijden. 

We googelden de locatie en deden een ontdekking die voor Vlamingen speciaal en voor Nederlanders doodgewoon is: hé, da's dicht bij zee! Ineens wilde ik mee, want ik had vakantie en dus de tijd voor onverwachte reisjes. We boekten de laatste vrije kamer in het hotel-met-de-vergaderzaal, dat voor mij het hotel-met-de-sauna was. 

In één muisklik veranderden "twee dagen thuis" in "twee dagen vakantie". In mijn eentje. Geïnspireerd door haar reizen besliste ik om die te vullen met zee en met wandelingen. Dat was: tijd om te fotograferen, tijd om te kijken, te verwonderen en te genieten. Om te herontdekken wat door zoveel zetelrusten bijna vergeten was: ik ben een buitenmens. Ik hou van de wind om mijn oren, de kou, de sneeuw in mijn gezicht, de cadans van mijn voeten die zich in een onuitgesproken ritme voor elkaar zetten.

Zee

Vader smokkelde af en toe wat hapjes uit het vergaderzaalbuffet in het borstzakje van zijn hemd. Ik wisselde die voor verhalen met twinkelende ogen, zoals ik vroeger Pokémonkaarten ruilde en altijd de beste weggaf omdat ik liever de schattige wilde.

Zee

Ik prutste urenlang met de instellingen van mijn camera tot het beeld helemaal was wat ik wilde, want ik had toch tijd en er was niemand die stond te wachten.

Zee


Zee


DAG 1: Het vroor en het was grijs. Ik kleedde mij warm aan (zie onderaan) en reed zonder plan in de richting van de kust. De auto op een parking en ik op het strand. Ik wandelde traag en nam mijn tijd. Van de 30 kilometer die ik vroeger gezwind op een dag stapte, deed ik nu maar de helft, met heel wat pauzes tussendoor, maar ik was blij te ontdekken dat mijn conditie ondanks twee jaar rust nog werkte. Wonder boven wonder bleven de pijn en vermoeidheid die al zo lang mijn reisgenoten zijn vriendelijk op de achtergrond, waardoor ik écht kon genieten.

Zee


Zee


Zee


Ik lunchte naast de open haard van één van de vele strandtenten die ook allemaal 's winters open bleken. Toen ik mijn tocht verderzette begon het zachtjes te sneeuwen en werd de wereld ineens witter.

Zee


Zee


Zee

Zee


De Nederlandse kust is net als de Noord-Franse waar ik in september was: ongerept en onbebouwd, met duinen tot tegen het strand. Het laatste deel van mijn wandeling maakte pijnlijk duidelijk hoe belangrijk kustbeleid is, en hoe lelijk stranden zonder zijn.

Zee

Zee


Zee


Zee

DAG 2: Omdat ik gisteren zo had genoten van het fotograferen, koos ik voor a different view. De bunkerroute, een korte wandeling door de duinen van IJmuiden, langs Duitse bunkers uit WO II. Net zoals ik had gehoopt ging het grijs van de bunkers op in het grijs van de lucht en contrasteerde het gewapend beton prachtig met de natuur. Ruw, rauw en op een eigen manier mooi.

Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute


Bunkerroute

Na de route dwaalde ik verder door honderden paadjes die wandelaars en honden daar in de duinen hadden uitgesleten. Intussen begon het te sneeuwen, geen miezer zoals gisteren maar mooie dikke vlokken die steeds sneller naar beneden vielen. 

Bunkerroute


Zee

Zee


Van bovenaf had ik de zee al gezien, en terwijl het strand steeds witter werd daalde ik af naar mijn geliefde golven. Maar toen ik op het strand aankwam, was mijn verbazing groter dan ikzelf. Het leek wel alsof ik in een witte woestijn was beland.

Zee


Eén leegte, één stilte. Ik was alleen op de wereld en alles was wit.

Sneeuw


Sneeuw


Zee-0743


Ik leerde mijn camera zo in te stellen dat de schuifjes die ik meestal in Lightroom bedien overbodig werden. Ze zijn dus nauwelijks bewerkt, deze foto's. Dit zijn de originele kleuren. Het was écht zo wauw en grijs en wit, en zelfs nog meer. (Ik ben nog steeds autodidact en allesbehalve pro, dus wie tips heeft, shoot!)

Sneeuw

Het vroor, het sneeuwde, en toch had ik het niet koud. Ik viel zelfs eens een tiental minuten in slaap op het strand 😉 Voor wie soortgelijke plannen heeft, hieronder een opsomming van wat ik droeg (allemaal uit mijn verzamelde outdoorkleerkast). Het kan maar iemand van pas komen, nietwaar?
 • bovenaan: onderhemdje + thermisch ondergoed met extra fleecelaag + wollen trui (Aymara Cruz) + dikke TriClimate-jas (The North Face)
 • onderaan: thermisch ondergoed met extra fleecelaag + jeansbroek (een volgende keer zou ik die vervangen door een skibroek -maar dat had ik niet- want het was soms wel wat koud aan de benen.)
 • aan mijn voeten: een paar gewone wollen sokken + een paar wandelsokken + bergschoenen  type B (Meindl Vakuum), de dikke zool was handig om door stukjes water te waden 
 • aan mijn handen: dunne zwarte loophandschoenen (The North Face Etip) en daarboven vingerloze wollen handschoenen met een 'flapje' (Veritas). Met het flapje omlaag had ik het extra warm tijdens het wandelen, met het flapje omhoog kon ik mijn gsm en de wieltjes van mijn camera bedienen zonder koude handen.
 • verder: muts + sjaal 
Zee


Wie de kou ook niet aan zijn hart liet komen, was deze garnalenvisser. Vrolijk volbracht hij zijn taak, en ik was dankbaar dat ik toeschouwer mocht zijn.

Garnaalvisser


Garnaalvisser

En dan rest mij nog één ding: de winnaar van de Sewing Happiness give-away! Jullie reacties waren allemaal zo lief en hartverwarmend, een plezier om te lezen. Door dit onverwachte minireisje had ik nog niet de tijd om op elke reactie te reageren, maar dat staat nog op de planning voor de komende dagen. Zo veel mooie verhalen dat kiezen echt onmogelijk was, dus liet ik vaderlief een willekeurig cijfer zeggen en dat was 81. Zijkant! Proficiat, je mag me een mailtje sturen op withlovebyeva(at)hotmail(punt)com.

Mijn hoofd is leeg en mijn hart is vol. De sneeuw en de kou vulden mijn batterijtjes weer wat aan, klaar voor het tweede semester!

Zee

42 opmerkingen:

 1. Wauw!!! De beelden. De woorden. Fijn dat je zo kon genieten ook van je onverwachte reisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's en mooie woorden. Fijn dat je zo onverwacht kon genieten aan de zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend mooie foto's, die sfeer geeft er een aparte sfeer aan.
  Leuk ook je toestel beter leren instellen, dat ben ik momenteel ook aan het ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed plan, je vader vergezellen! Ik ben onder de indruk van zoveel wit en zoveel rust op het strand. En oh zo blij voor jou dat je lichaam jouw plannen ook wist te appreciëren! Veel succes voor het tweede semester!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zag er hemels uit! Vaker doen, zou ik zeggen ...
  En, ik spring een gat in de lucht! Dank aan jou, aan je papa om net dat nummertje te kiezen, en aan Sanae voor het boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige foto's! Mooi om te lezen dat je genoten hebt want dat is je van harte gegund. Wandelen kan ik niet, maar dankzij jouw verhaal en mooie beelden kan ik het mee beleven. Dankjewel x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah ❤.

  Ik deed ook een tweedaagse Zandvoort een paar maanden terug in de kou en ontdekte dat ik nog kon wandelen :) Zo fijn hè!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar eva, zo mooi, zo puur, zo... ik wordt er stil van. Prachtige foto's ook, het legt alles zo mooi vast. Ik denk dat je iedereen hier hetzelfde gelukzalig gevoel hebt bezorgd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die bovenste foto van het paaltje en de zin eronder: ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een prachtige foto's Eva!! En wat ben ik blij dat je zo genoot van je 2 daagjes vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een geweldige foto's :-) heerlijk om op maandagmorgen naar te kijken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Genieten van de foto's en je verhaal! Mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Genieten van de foto's en je verhaal! Mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wonderschoon wit en grijs! Prachtig vastgelegd. En ik voel dat je genoot in de beelden. heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, dat leek me heerlijk. Ik ben ook een natuurmens, deze foto's doen me beseffen dat ik echt wat meer buiten moet komen hier thuis.
  Ik ben al begonnen met thuis telkens een korte middagwandeling te doen. Gewoon in mijn eentje. Heerlijk.
  Je foto's zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel An! Zo begon ik in de blok ook, met telkens een korte middagwandeling. Intussen vielen de zolen al van mijn oude paar stapschoenen en maak ik droomplannen voor een langere wandelvakantie in de zomer!

   Verwijderen
 16. Wat een mooie beelden! Fijn dat het je goed deed, Eva. x

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo'n mooie foto's! Alsof ik erbij was! Dat Liesje is een trendsetter :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. opgeladen naar het tweede semester, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een prachtige plaatjes Eva! Het ziet eruit als een heerlijk uitstapje!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige foto's! Maar eigenlijk geniet ik nog meer mee van het feit dat jou deze twee dagjes gegund waren, zonder pijn en vermoeidheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooie foto's! En wat fijn dat je kon genieten van die kleine vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik hou helemaal niet van sneeuw en koude, maar jouw reisverslag én vooral de foto's doen mij ernaar verlangen daar ook een reisje te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet ver! En over enkele weken vast weer zonnig en warm :)

   Verwijderen
 23. Wat een mooie woorden, Eva! Ik word er zelf helemaal lyrisch van!
  En die foto's... ik kreeg om de zoveel foto's een nieuwe favoriet, of ik kan beter zeggen, mijn lijstje met favoriete foto's werd steeds langer. Fan, grote fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zo mooi Eva, erg ontspannend om te lezen. Je zou er echt iets mee moeten doen, met die schrijf -en fotografiekunsten van je. Heerlijk dat je zo genoten hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De fotografiekunsten zijn nog behoorlijk beperkt, maar ik geniet er wel van om mijn camera steeds beter te leren kennen. En schrijfster worden, dat was een kleinemeisjesdroom. Dus wie weet, ooit :)

   Verwijderen
 25. Wat zul jij weer heerlijk opgeladen zijn! Heerlijk, ik voel gewoon de kou op je foto's... En wat fijn dat je je zo goed voelde!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. In mijn pauze kom ik even piepen naar die zeefoto's van jou, da's genieten, mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zulk een rust dat je foto's uitstralen Eva!! Zee is zeer effectief voor het opladen van batterijen. Fijn dat die van jou goed gevuld werden. Succes in het 2e trimester!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. waaw, wat prachtige mooie foto's! en ook zo perfect omschreven, ik wou dat er uit mijn mond ook zo van die mooie woorden kwamen ;) Ik heb genoten van deze blogpost!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh wat lijkt dat heerlijk! zo even alleen op de wereld, daar kan je hoofd echt van tot rust komen. Het leverde geweldige foto's op en zonder twijfel nog meer geweldige herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Zo'n mooie beelden, ik word er helemaal rustig van!
  En ik moet nog altijd glimlachen omdat je liever de schattige dan de beste Pokémons had :)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoe mooi beschreven en wat een prachtige foto's...die witte woestijn...heerlijk toch, die vele gezichten van de zee die ons telkens weer met open mond doen stilstaan en genieten! Groetjes, alittlebitofingrid.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Oh Eva... Mooi mooi mooi... Er zijn fotos bij die ik met plezier zou inkaderen, om ze dagelijks te bekijken. X

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...