topbar

dinsdag 5 januari 2016

Little black dress revisited: de nieuwjaarsjurk!

** English version here **

Maanden geleden. Ook dit bericht begint met die woorden. Enkele maanden geleden, toen Liesellove vrolijk haar tweede verjaardag vierde, kreeg ik de vraag of ik voor die gelegenheid iets wilde maken met hun stoffen. U mag twee keer raden wat mijn overenthousiaste antwoord was. Het assortiment van Lies is helemaal mijn ding, dus kiezen was even veel plezier als marteling.

Intussen schrijven we januari. Die enkele maanden vulden zich met - jawel - rusten en rusten, de naaiplannen ergens ver weg opgeborgen. Tot het vakje "Nieuwjaar" op de kalender zichtbaar werd en ik in stukjes en beetjes mijn plan realiseerde. Met het schaamrood op de wangen, want intussen houdt Liesellove totale uitverkoop. Ga snel kijken voor parels van stoffen aan hele kleine prijsjes!

Mijn plan met haar stoffen was een kleedje in de stijl van de jurk die ik droeg op het galabal. Daarvoor koos ik zwarte Punta di Roma van een prachtig stevige kwaliteit, zwart nepleer (intussen uitverkocht) en een katoen-linnenmengeling met vogels en geometrische vlakken van Echino (ook uitverkocht). 

Het patroon ontwierp ik samen met Jan, mijn klankbord en toetssteen voor elk zot naaiplan, en tevens de andere helft van ons zelfverklaard ontwerpersduo. We scrolden door de webshop, kozen stoffen en schetsen kleedjes daarbij. Oh wat ben ik tevreden met het resultaat!

New Year Dress

Klaar voor een reisje langs alle details?

Het bovenstuk heeft wat weg van ying en yang. De (vanuit uw oogpunt) rechterzijde zou een gewoon zwart jurkje met neepjes en een ronde halslijn kunnen zijn. Neemt u enkel de linkerzijde in ogenschouw, dan ziet u een geometrische print met één kleurrijke vogel en een curvilineaire halsuitsnijding. Samen vormen ze een verrassend voorpand.

New Year Dress: front

In de taille een nepleren strook die smaller wordt naarmate uw blik naar links opschuift. Omdat ik wat vreesde voor de combinatie van stug leer en een blinde rits gaat het jurkje gewoon over het hoofd aan (toch één voordeel van een bescheiden boezem!).

New Year Dress: frontDaarbij kwam een -in kledingjargon- tulprok. Ofte: een rokje dat de illusie wekt eronder een ballon te verstoppen: smal aan de taille, rond op de heupen en weer smal aan de benen. Om niet al te veel bewegingsvrijheid te moeten opgeven voegde ik twee stolpplooien toe.

New Year Dress: front

De mouwtjes gaf ik een speciale toets door voor- en achteraan een driehoekige inkeping te maken. De linkermouw is volledig zwart, in de rechtermouw loopt de print door.

New Year Dress: sleeve

De achterkant bestaat volledig uit Punta di Roma.  Ik tekende twee halvemaanvormige achterpanden die elkaar overlappen en bovenaan sluiten met twee knoopjes.

New Year Dress: back

Met strategisch geplaatste stolpplooien wilde ik de illusie van een Afrikaanse derrière wekken...

New Year Dress: back

... Helaas gaat die illusie niet op voor het zijaanzicht :-) Geïnspireerd door de Cocoon Dress maakte ik de rok achteraan langer dan vooraan.

New Year Dress: side


In combinatie met het handtasje dat ik van mevrouw Khadetjes kreeg stond deze jurk garant voor vele nieuwjaarscomplimenten!

New Year Dress: front


We schrijven januari. Op de studentenkalender "blokmaand". Ik wissel studie-halfuurtjes af met rustpauzes en ben blij dat het ondanks de vermoeidheid toch redelijk lukt om die stapels kennis in mijn hoofd te stampen. We schrijven januari, maar veel schrijftijd is er niet. Ik hoop dat de foto's voldoende spreken om de minder poëtische weergave van de feiten te compenseren ;-)

Ik wens jullie allemaal een prachtig 2016 toe! Dat het een jaar mag worden waarin het tornmesje stof vergaart maar de naaimachines niet. Een jaar vol geluk in kleine en grootse dingen, zonnestralen, warme knuffels en lieve mensen om je heen!

Zwarte stof: Punta di Roma - bij Liesellove
Stof tailleband: zwart nepleer - bij Liesellove
Accentstof: katoen-linnen Black and Natural Geometric Triangles and Birds van Echino (Kokka) - bij Liesellove
Knoopjes: Veritas
Patroon: zelf getekend
Fotograaf: Zus

60 opmerkingen:

 1. W.A.U.W! En meer kan ik niet toevoegen. Echt, ik vind het super. Topduo, jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! De andere helft van het duo voelt zich mee vereerd :-)

   Verwijderen
 2. Fantastisch, echt! Die rug! Allez, alles, maar voor mij op 1: die rug!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloof het of niet, maar tijdens het maakproces dacht ik: Awel, dit zou Riet ook bedacht kunnen hebben :-) Het originele ontwerp was nog specialer, met twee halvemanen die als ying en yang in elkaar schoven, maar ik had mijn eigen maten wat overschat, dus dat idee verdween in de versmalling.

   Verwijderen
 3. Breng je alsjeblieft dat patroon uit???? pleaaaaase ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je doet mij twijfelen :-) Misschien waag ik me daar wel eens aan, zo in de zomer ofzo. Wanneer ik veel tijd heb ofzo.

   Verwijderen
 4. Zo mooi! Ik wens je evenveel succes met de examens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, jij hebt ook gouden vingers samen met je naaimachine! Zo mooi ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooit zei iemand mij "Tu as des mains dorées", en ik keek verbaasd naar mijn handen ;-) Dankjewel zeg, wat een compliment!

   Verwijderen
 6. Wauw, onwaarschijnlijk knap en boeiend! Toi toi toi voor de examens, en dat 2016 een prachtig jaar mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super knap! Helemaal fan van de rug! Jullie zijn een geweldig ontwerpers-duo!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ge zijt een natuurtalent! veel succes met de blok in ieder geval, ik duim!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig! Wat een ongelooflijk leuk ontwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een oogverblindend mooie jurk!
  Ook voor jou een spetterend 2016 met een gezondheid om van te dromen en hopen naaitijd, zodat wij nog meer van je maaksels kunnen meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waaaaaauuuuuuw!! Prachtig!!! Uniek ook!! Ik wens jou ook een heel mooi nieuw jaar toe, met een betere gezondheid, of althans toch minder moeheid, pijn, ... En heel veel creativiteit, plezier, vriendschap, liefde, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is een zeer stijlvol kleedje, je schittert en ook voor jou de beste wensen, gelukjes, dromen, rust, .... in 2016!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig!! Heel mooi en het staat je prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nog een compliment meer...prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw, dankjewel voor alle complimenten en succeswensen! Ik begin er zowaar van te blozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik val in herhaling tov de vorige reacties maar WAUW! Prachtig!
  Volgens mij schuilt er een patroonontwerpster in jou want jij tovert gewoon! Super mooi!
  Succes met de blok! You can do it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat de herhaling is vind ik dat allesbehalve erg :-) Dankjewel!

   Verwijderen
 17. heel mooi gedaan! Leuk duo zijn jullie! Veel succes met de blok.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke jurk! Knap zeg! Veel succes met je studie!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. iedereen zegt het, maar het is inderdaad het eerste wat in je opkomt: Wauw knap denkwerk en uitvoerwerk. Jullie zouden goede ontwerpers zijn, misschien eens over nadenken.
  Wat betreft die Afrikaanse derrière moest ik wel lachen. Grappig om te zien dat mensen deze willen hebben. Want hier in onze familie zeggen wij altijd dat we in Afrika in de mode zouden zijn met ons derrière.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de complimenten! Ik probeer altijd om dat beetje potloodfiguur te vervangen door wat meer damesvormen :-)

   Verwijderen
 20. Wauw! Eva & Jan dat geeft duidelijk vonken! Top ontwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtig! Jullie mogen nog samen ontwerpen!
  Je zet het nieuwe jaar alvast in stijl in. Veel succes met de blok en examens, en verder wens ik je alleen maar het allerbeste voor 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Voor jou eveneens m'n beste wensen! Wat een topklasse jurk! Helemaal weg van de mouwen en de vogel aan de voorzijde die eruit springt! Als we meeten in 2016 moet ik je wel al vermelden dat ik een pak minder straf ben in zo'n zaken als jij :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vogel, die sprong eerst niet zo. Ik kleurde hem wat bij met textielstift ;-)
   En hé, strafheid is geen voorwaarde voor een meet hé! Leukheid daarentegen... :-)

   Verwijderen
 23. Wat een prachtige jurk en dan ook nog eens zelf ontworpen!Knap van jou en je partner ;) en graag nog meer van dat!Succes met je examens.Hier zit de dochter ook met haar neus in haar boeken te blokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig en zeker en vast mijn ding, want ooit (ongeveer 8 jaar geleden) tekende ik een gelijkaardige jurk over uit een knipmode (maar werd uiteindelijk nooit gemaakt, stelde ik zondag bij mijn grote opkuisdag vast). Alleen had het niet zo'n ingenieuze details als dat van jou! Goede blok en examens! Een goede gezondheid in 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaast mij niet, ik moest soms aan jou denken tijdens het stikken. Dankjewel!

   Verwijderen
 25. Prachtig, wat sta je er goed mee (maar eerlijk: ik denk dat jij met alles staat)!

  Veel succes in dit nieuwe jaar. Ik wens je tonnen rust en beterschap en natuurlijk heel veel succes met die dekselse examens!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Eva & Jan, de nieuwe dolce & gabbana! hoe mooi is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mega-origineel! Helemaal jou! Ik wens je alvast een goede blok en examens toe, en op de eerste plaats een zo goed mogelijke gezondheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. prachtig, om naar te blijven kijken, ik denk dat je veel starende blikken zal hebben. veel succes met je examens en al goeds in 2016

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prachtige jurk (alweer)! Heel veel hartjes voor zoveel creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wauw Eva, wat een ontwerpduo, jullie twee ! Jullie hebben nog heel veel in jullie mars, dat straalt er van af ! Ik wens je heel veel warme knuffels toe in 2016 die veel sterker zijn dan die "ziektekiemen" in jouw lijf ...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Een heel bijzonder pareltje! Wat een geslaagde combistunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. echt een prachtige jurk meisje! En courage met den blok en examens!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Waw Eva! Wat gij uit uw vingers tovert op zo'n jonge leeftijd. Prach-tig!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik val stevig in herhaling, maar: WAUW! Het staat je geweldig, prachtig ontwerp met overal verrassingen, echt super!!! Ik ben vooral wel van de rug en de tailleband. Dit omdat het (geweldig mooie voorpand) bij mij veel te druk zou zijn (wegens dezelfde reden die een rits zou vereisen ;) ), maar bij jou werkt het volledig!

  En voor nu: heel veel succes met de examens!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Waw, dit is Fashion Design met hoofdletter, knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wauw. Een jurk helemaal naar jouw hand gezet. Knap hoor.
  Ik wens je nu eerst veel succes met je examens en daarna: meer van dit soort jurken a.u.b..

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wauw! Net een echte haute couture designerdress! Knap!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...