topbar

maandag 16 september 2013

De Kleine Kleermaakster

Dit verhaal kreeg tijdens de zomervakantie een vrouwelijke spin-off. Eline – leeftijdsgenootje van Ilias, maar woonachtig op kleinere afstand van Eva’s naaikamer – wenste zich de technieken van snit en naad eigen te maken. Creativiteit en perfectionisme zijn 2 eigenschappen die haar toebehoren en meteen de ideale basis vormden voor een  dag naaiplezier.

Na het verplichte op de lijn stikken, zigzaggen en een korte machineverkenning kon het echte werk beginnen. Mevrouw kreeg de keuze tussen een tas, een rokje, een kussen of een vlaggenlijn. Zonder twijfelen koos ze voor het tweede,. De stoffendoos werd ondersteboven gekeerd en op 5 minuten waren model en stof beslist (iets waar ondergetekende vaak uren over doet…)

Eline knipte… 
…stikte….
…streek…
en overlockte alsof het niets was.
De voormiddag was nog niet voorbij of ze kon haar broek al wisselen voor een eigen creatie.
Mijn voorstel om na zoveel concentratie even buiten uit te waaien bleek geen optie. Na  de middagboterham naaiden we nog een haarlint én een tas naar dit model (maar zonder binnenzak).  Toen papa en broertjes ’s avonds aan de deur belden, kwam dit  meisje tevoorschijn:
Een heerlijke dag hadden wij samen, ik en een meisje dat maar niet weg wou uit de pas opengegane wereld vol mogelijkheden.

Zowat elke Vlaamse klas begint zijn schooljaar met het obligate “wat vond je het leukste tijdens de vakantie”-uurtje. Tussen de reizen en chirokampen van haar klasgenootjes vertelde Eline over onze naaidag. Thuis dwong ze mama om de oude naaimachine vanonder het stof te halen. Om maar te zeggen: de passie is overgebracht.

11 opmerkingen:

 1. En ze streek al met het rokje aan! Deze dag zal ze zich voor altijd herinneren! Ik zou dat ook wel meer willen doen met de kids, maar heb het altijd zo druk ... :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig zeg, die naaimicrobe zo schoon doorgeven. Ik heb daar niet zo veel geduld voor, vrees ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig fijn en opvolging verzekerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe geweldig is dat! ik ben sinds kort trotse mama van een zoon-met-een-eigen-naaimachien... ook hier dus opvolging gegarandeerd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zou mijn oudste ook wel zien zitten .... maar mijn geduld is daar niet voor gemaakt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De naaikriebel doorgeven ... is feest ! (ik hoop dat dit weekend ook te kunnen doen)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig, ik wacht vol ongeduld tot mijn dochter dat ook wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zalig als kinderen achter een stikmachine kruipen en hun eigen creaties kunnen/mogen maken! En zelfs de overlock! Dat heb ik tot hiertoe nog nooit gedurfd met kinderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik nomineerde je voor een Liebster award! zie: woohoobydavina.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...