Pagina's

woensdag 6 april 2016

FREE TUTORIAL Tulip T-shirt

Een gewone T-shirt is wat saai? Vrolijk de rug op met dit speciale achterpand. Paspel, colourblocking, alles kan! Ik bedacht het patroon zelf en noemde het Tulip T-shirt, naar de tulpvormige achterpanden.  Na de eerste versie was er veel vraag naar een tutorial. Hier is hij dan:  een handleiding om zelf zo'n patroon te tekenen en je eigen Tulip T-shirt te stikken!


1) Wat heb je nodig?
  • Een patroon voor een T-shirt met gewone mouwen (geen raglan). Voor kindjes en binnenkort ook mannen is Billie van Zonen09 een aanrader! Ook in Ottobre vind je vaak T-shirt-patronen.
  • Patroonpapier
  • Meetlint, lat en potlood. Eventueel ook een curvelat.
  • Tricot voor je T-shirt. Je kan alle patroondelen uit dezelfde stof knippen of er juist een colourblocking-versie van maken.
  • Elastische paspel. Omdat het belangrijk is dat de rug genoeg bewegingsvrijheid geeft, kan je hiervoor geen gewone katoenen paspel gebruiken.
  • Een overlock is handig en geeft de mooiste afwerking, maar je kan deze T-shirt ook perfect stikken met een gewone naaimachine. Gebruik dan wel een rekbare steek (langere steeklengte en lichte zigzag).

2) Het patroon tekenen

1. Neem het patroondeel van het rugpand van je T-shirt. Waarschijnlijk is dit een "half patroon" dat aan de stofvouw moet worden geknipt. Voor de Tulip T-shirt heb je een volledig rugpandpatroon nodig. Daarvoor vouw je een stuk patroonpapier dubbel, leg je het patroon erop, teken en knip je rondomrond (net zoals je zou doen wanneer je het "halve patroon" op de stofvouw legt en uitknipt).

Nu heb je een volledig rugpandpatroon!

2.  Begin bij de rechterschouder (van bovenaf gezien). Meet de lengte van de schoudernaad en deel die door 3. Dit noemen we afstand Z. Bij mij was dat 3,5 cm. Zet na Z cm, gemeten vanaf de neklijn, een streepje op de schoudernaad. Dit punt noemen we A.

3. Nu verhuist onze focus naar de linkerkant van het patroon. Zet aan de linkerzijnaad een streepje op  Z x 2 cm van de oksel. Bij mij was dat dus 7 cm. Dit punt noemen we B.

4. Verbind beide streepjes (de punten A en B) met een kromme lijn. Je kan hiervoor een curvelat gebruiken, maar ik deed het gewoon uit de losse pols.

5. Bepaal het midden van deze kromme lijn en zet daar een streepje. Dit is punt C

6.  Zet opnieuw een streepje op Z x 2 cm van de oksel aan de rechterzijnaad. Wil je een asymmetrische achterkant, dan kan je hier voor een grotere of kleinere afstand kiezen. Dit is punt D.

7. Verbind de punten C en D met een kromme lijn.

8. Knip het patroon door op beide kromme lijnen. Let op: aan de doorgeknipte randen is de naadwaarde niet inbegrepen! Ik schrijf dan als geheugensteuntje +1 op mijn patroon. (Hier gebruikte ik een patroon zonder naadwaarde, dus schreef ik overal +1 erbij)

Voila, je patroon is klaar! 

3) De stof knippen

Knip de drie delen van het achterpand uit je stof. Let erop dat je aan de kromme lijnen naadwaarde moet bijtekenen! Knip ook alle andere patroondelen (voorpand, mouwen) uit je stof.

4) Het stikwerk

1. Speld paspel aan de onderzijde van het rechtse bovenrugpand. Elastische paspel stik ik meestal niet  apart vast, maar schuif ik meteen mee onder de overlock in de volgende stap. Wil je de paspel toch vastzetten, gebruik dan een rekbare steek op je naaimachine (kleine zigzag met lange steeklengte)

2. Speld dit patroondeel - goede kanten op elkaar - aan de rechterzijde van je onderrugpand.

3. Stik met de overlock of een rekbare naaimachinesteek. Let erop dat je de patroondelen niet uitrekt tijdens het stikken, anders vervormt je rugpand. 

4. Strijk de naadwaarde omhoog zodat je paspel op het onderpand rust. Stik door op het bovenpand met een rekbare steek.

5. Speld paspel aan de lange zijde.

6. Neem het linkse bovenrugpand en speld dit - goede kanten op elkaar - aan je rugpand vast. Begin bovenaan en volg de curve naar beneden. Let erop dat je de stof nergens uitrekt.

7. Stik met de overlock of een rekbare naaimachinesteek.

8. Strijk de naadwaarde omhoog zodat je paspel op het onderpand rust. Stik door op het bovenpand met een rekbare steek.

Ziedaar, het rugpand is klaar! Werk nu je T-shirt verder af zoals beschreven in de handleiding bij je patroon.


Variaties

Deze handleiding is bruikbaar voor elk rugpand, rekbaar of niet. Je kan dus ook Tulip truien, kleedjes of hemdjes fabriceren!

Wil je een meer mannelijke versie, dan kan je ervoor kiezen om rechte lijnen te tekenen in plaats van curves. Of andere vormen: alles is mogelijk!

Voetnoten

Deze handleiding mag gebruikt worden om T-shirts voor jezelf en je omgeving te fabriceren. Wil je er iets commercieels mee aanvangen, neem dan even contact op.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie versies! Post hieronder een linkje naar je blogbericht, of deel met de hashtags #tulipTshirt en #withlovebyeva zodat ik ze kan vinden.

Veel plezier!



26 opmerkingen:

  1. Oh super merci ! ga ik zeker eens proberen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe tof van je om dit uit te werken voor ons,zodat wij ook aan de slag kunnen.Leuke rek heb je trouwens ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet het mijne ;-) Griet, alias mevrouw EmmaenMona, speelde fotograaf!

      Verwijderen
  3. Prachtig, Eva ! Wie weet, als ik er ooit eentje voor mezelf wil, kom ik hier zeker opnieuw piepen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik voorzie dat er in naailand veel Tulipkes zullen gemaakt worden!
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi hoor! Voortaan kunnen we elkaar misschien herkennen aan de tulpkesruggen ;-). Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan het trouwens zijn dat je niet rechtstreeks kan delen op facebook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel je juist? Deze post delen via Facebook? Dat kan door met je muis over een foto te gaan en in de rechterbovenhoek het Facebook-logo aan te klikken.

      Verwijderen
  7. Zo dat is erg duidelijk uitgelegd. Bedankt om dit te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Super! Bedankt voor je duidelijke uitleg en het willen delen, echt heel fijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. echt tof meisje! Ik ga dat onthouden en eens doen! Al moet ik dan eerst wel de ziljoen andere to do's eens tackelen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geweldig! Ik verwacht een invasie van tulips varianten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een invasie verwacht ik nu niet meteen, maar dat zou wel fijn zijn natuurlijk ;-)

      Verwijderen
  11. Joehoe! Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Nu nog een goedzittend t-shirt patroon voor mezelf vinden en ik weet wat gedaan! Alsof ik dat nu nog niet weet. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Joepie! De eerste tuto is een feit ;-) Tot volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh ja de volgende keer dat ik iets t-shirt achtig voor mezelf maak komt er een tulip rug aan! Je naait je paspel op je overlock, heb je dan een speciaal voetje hiervoor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat die paspel daar speciaal voor bedoeld is! Het is een soort elastiek van 0,7cm breed met aan het ene uiteinde een zachte 'verdikking' die aan één kant glanst, dat is de paspel. Als ik de rand van mijn stof tegen het overlockmes houd stikt de linkernaald dus perfect in het gootje van de paspel!

      Verwijderen
  14. bedankt om je tijd hier voor te nemen en dit met ons te delen, dit komt mee op het to-do-lijstje te staan!!!!
    zus 3

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Super! Ik dacht eerst dat het twee "flappen" waren die over de t-shirt vielen maar op deze manier heb je natuurlijk minder bobbeltjes! Echt tof dat je deze even deelt!

    BeantwoordenVerwijderen